Seurakunnilla ei toistaiseksi aktiivista roolia – järjestöillä jo virityksiä ukrainalaisten tukemiseksi

Hävikistä hyvinvointiin -hankkeen elintarvikkeita voivat hakea kaikki tarvitsevat leipäkirkosta.

Ukrainalaiset opiskelevat suomen kieltä Honkajoen seurakuntatalon tiloissa. Aikuisten kieliopinnot alkavat Kankaanpään ukrainalaisille lähiaikoina myös Sataedun ja Petäjä-opiston ylläpitäminä.

15.9.2022 14:30

Kankaanpään kaupungin, seurakunnan, SPR:n ja järjestöjen yhteistyö ukrainalaisten maahanmuuttajien auttamiseksi on vielä alkutekijöissä. Pohjois-Satakunnassa loppusyksy on hyvää aikaa kehitellä toimintaa.

Millainen rooli Kankaanpään seurakunnalla on lähikuntien ukrainalaisten asuttamisessa, kotouttamisessa?

”Tällä hetkellä Kankaanpään seurakunnalla ei ole tarjota tiloja ukrainalaisten asunnoiksi. Keväällä seurakunta majoitti entiseen Honkajoen pappilaan ukrainalaisia, mutta tila ei ole tällä hetkellä käytössä”, toteaa seurakunnan diakoni Pasi Junnila.

Kankaanpään seurakunta järjesti paikallisen avustuskeräyksen keväällä 2022. Sen tuotto käytettiin Honkajoelle saapuneiden ukrainalaisten auttamiseen. Junnila arvioi, että uusi paikalliskeräys on mahdollista järjestää. Joka tapauksessa kaupunkiin on asettumassa lisää ukrainalaisia.

Kankaanpään seurakunnat ja Hävikistä hyvinvointiin -hanke järjestävät maanantaisin Leipäkirkon, jossa jaetaan kauppojen lahjoittamia elintarvikkeita. Junnilan mukaan myös ukrainalaisia on käynyt näissä tilaisuuksissa. Jako on tarkoitettu kaikille.

”Seurakunnan ja kaupungin edustajat tapasivat keväällä ja keskustelivat kielenopetuksen järjestämisestä. Seurakunta tarjosi Honkajoen seurakuntatalon tilat tähän käyttöön. Kielenopetus jatkuu edelleen”, Junnila toteaa.

Vapaaehtoisuuteen perustuvaa ystävätoimintaa tai tavarakeräyksiä ei Kankaanpään seurakunnalla eikä kappeliseurakunnilla ole tällä hetkellä.

Vastaanottokeskus ja MediVida Oy organisoivat lahjoitustavaroiden vastaanottoa. Varasto on avoinna sopimuksen mukaan.

Punaisen Ristin osastot ja vapaaehtoiset järjestävät vastaanottokeskuksissa mm. Porissa toimintaa kuten suomen kielen kerhoja, ulkoilua ja retkiä, kouluikäisten läksyhelppiä ja henkistä tukea.

Jämijärvellä SPR oli keväällä aktiivisesti mukana asuttamassa ukrainalaisia kunnan vuokra-asuntoihin. Tällä hetkellä Eläkeliiton Jämijärven yhdistys on kutsunut ukrainalaisia tiistaisin kävelytapahtumaan, ja heitä on ollut siellä 6-8 henkilöä kerralla.

Jämijärvelle ukrainalaisia saapui keväällä. Heitä on tällä hetkellä 18 kunnan vuokra-asunnoissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos