Venäläiset ostivat 4 000 neliön kiinteistön muutaman kilometrin etäisyydellä varuskunnasta

Yli sadan huoneen ja 40 vessan ja kylpyhuoneen rakennuskokonaisuus sisältää myös oman ruumishuoneen ja suurtalouskeittiön.

Lohikon entinen vanhainkoti on ollut tyhjillään jo pidemmän aikaa. Päärakennukseen johtavan ajotien oikeassa reunassa on mäntyyn teipattu ”Yksityisalue”-kyltti.

19.10. 7:00 | Päivitetty 19.10. 11:02

Pitkään tyhjillään ollut Lohikon entinen vanhainkoti on viime viikolla myyty venäläisille. Kankaanpään Seudun saamien tietojen mukaan ostajana toimi kolme venäläistä henkilöä.

Nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa venäläisten tekemä kiinteistökauppa herättää huomiota.

Venäläiset tai venäläistaustaiset henkilöt ostavat yli 4 000 neliön kokoisen rakennuskompleksin vain muutaman kilometrin etäisyydellä Niinisalon varuskunnasta ja eteläisen Suomen suurimmasta ampuma-alueesta.

Mikä?

Lohikon entinen vanhainkoti

  • Kiinteistön pinta-ala noin 4 000 neliötä.

  • Yli sata huonetta, noin 40 vessaa tai kylpyhuonetta, suurtalouskeittiö ja ruumishuone.

  • Rakennuksen vanhin osa valmistui 1941. Rakennuksen toinen osa valmistui 1960-luvulla. Kiinteistö peruskorjattiin 1990-luvulla.

  • Vanhimman osan ollessa vielä rakenteilla, rakennuksessa toimi talvisodan aikana sotilaille lumipukuja valmistanyt Pallo-paita, joka pakeni Helsingistä sodan ajaksi Lohikkoon.

  • Mikäli rakennus pidetään lämpimänä ympäri vuoden, pelkät ylläpitokustannukset kohoavat vuositasolla kymmeniin tuhansiin euroihin.

Maanmittauslaitoksen ylläpitämän omistajarekisterin mukaan kiinteistökauppa on tehty viime viikon torstaina 13. lokakuuta.

Maanmittauslaitoksen tiedossa ei tässä vaiheessa ole ostajien nimiä, sillä kaupasta ei ole vielä tehty lainhuudatusta. Kaupanteon jälkeen uusilla omistajilla on puoli vuotta aikaa tehdä lainhuudatus, jolloin kiinteistö siirtyy myös virallisesti uusille omistajille.

Kankaanpään kaupunginjohtaja Mika Hatanpää ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mikko Uusitalo (kesk.) vahvistavat kauppojen syntyneen. Vaikka kiinteistö ei ollut enää Kankaanpään kaupungin omaisuutta, kiinteistökaupoista tulee tieto myös kaupungille.

Kaupunginjohtajan mukaan vanhainkodin myymistä on seurattu ja asiasta on jo kontaktoitu puolustusministeriön kanssa.

”Tämänkaltaisissa kiinteistökaupoissa ostajan velvollisuus on anoa ostolupaa puolustusministeriöltä. Ennen kuin se on tehty ja ministeriö hyväksynyt kaupan, kauppa ei saa lainhuudatusta”, kertoo Hatanpää.

”Puolustusministeriö tutkii ostajan taustat. Koska kiinteistö ei ole enää kaupungin omaisuutta, meidän rooliksemme jää auttaa viranomaisia heidän tutkimuksissaan”, toteaa Uusitalo.

Lue lisää: Venäläisten kiinteistökaupoista nousi iso kohu – Tästä on pohjimmillaan kyse

Lue lisää: Vaikea myydä, kallis ylläpitää – Lohikossa tehtiin talvisodan aikana lumipukuja suomalaisille sotilaille, pari vuotta sitten itäostaja suunnitteli tiloihin leirikeskusta pakohuoneineen

Lue lisää: Katso video: Tältä näyttää Lohikon entisen vanhainkodin sisätiloissa – Kankaanpään Seutu kävi tutkimassa hylättyä rakennusta syksyllä 2018

Lue lisää: Perkasimme jättikiinteistön venäläisille Niinisalon varuskunnan läheltä kaupanneen yrityksen taustat ja omistajan – toimitusjohtajaa ei tavoitettu

Lue lisää: Lensimme dronella venäläisille myydyn Lohikon ylle – tältä siellä näyttää

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos