Leppäruhkan sudet eivät pelkää ihmistä – ”Menin koiran avuksi ja mietin, kuinkahan tässä oikein käy”

Kolme sutta seisoskeli Jukka Ehdon pihapiirissä Kankaanpään Leppäruhkassa.

Leppäruhkassa sudet ovat tuttu näky. Riistakameran kuvassa näkyy viiden suden lauma. Kuva on parin vuoden takaa.

22.10. 15:35

Kankaanpääläisen Jukka Ehdon myöhäinen perjantai-ilta keskeytyi puolenyön aikaan, kun perheen viisi koiraa nostivat metelin.

”Vaimon kanssa katseltiin televisiota, kun ”koirahälytys” alkoi. Pakkohan siinä tilanteessa on mennä katsomaan mitä ulkona oikein tapahtuu”, muistelee Ehto viime öistä tapahtumaa.

Ehto otti taskulampun ja meni ulos. Perheen kookas laumanvartijakoira (maremmano-abruzzese) Duca oli pihassa ja suoritti omia karkotus- ja harhautusliikkeitään. Noin 70 metrin päässä liikuskeli kaikessa rauhassa kolme sutta. Petoeläimet eivät olleet ohikulkumatkalla, vaan pysyivät suurin piirtein paikoillaan.

Leppäruhkassa on viime vuosina tehty paljon susihavaintoja, joten susia Ehto osasi odottaakin.

”Ajattelin, että sudet yrittävät houkutella Ducan kauemmas pihasta ja hyökätä sitten sen kimppuun. Hyppäsin aidan yli ja menin koiran avuksi. Yhdelle sudelle Duka kyllä pärjäisi, mutta kolmen kanssa voisi käydä huonosti. Huidoin käsillä, huusin ja mellastin, mutta sudet eivät tehneet elettäkään lähteäkseen. Olen syntyjäni soikkalainen, joten minähän en susia pelkää, mutta kun huomasin, etteivät sudetkaan pelkää minua, mietin että kuinkahan tässä oikein käy.”

Lopulta sudet lähtivät kaikessa rauhassa pois Ehdon pihapiiristä.

”En havainnut niissä pienintäkään elettä, että pelkäisivät ihmistä.”

Susien lähdettyä Ehto soitti peto-ohjeistuksen mukaisesti hätäkeskukseen.

”Kyllähän se hieman hassulta tuntui soittaa hätäkeskukseen, mutta sillä tavalla on opastettu tekemään. Kerroin puhelussa, että tilanne on jo ohi, emme tarvitse apua. Päivystäjä kertoi, että toimin juuri oikein. Näin susivierailu päätyy oikeanlaisiin tilastoihin.”

Hetkeä myöhemmin poliisit kävivät katsomassa, että kaikki on hyvin.

”Kertoivat, että olivat jo valmiiksi lähistöllä kun huomasivat hätäkeskuksen merkanneen susien pihavierailun heidän järjestelmäänsä, joten he päättivät tulla paikanpäälle katsomaan varmuuden vuoksi.”

Leppäruhkassa susihavainnot ovat sen verran arkipäiväisiä, että pelkkä ilmoitus näköhavainnosta riitti petoyhdyshenkilölle.

”Laitoin myös jo yöllä sosiaalisen median susiryhmään varoituksen, että alueella liikkuu kolme sutta. Sillä tavoin lauantaiaamuna hirvimetsälle lähtevät metsästäjät osaavat varoa ennakkoon ja miettiä päästävätkö koirat metsään.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos