Pääministeri Sanna Marin (toinen oikealla) sai esitttelykierroksen Kankaanpään virkamies- ja luottamushenkilöiltä. Uudistunutta liikuntakeskusta esittelivät kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja kansanedustaja Jari Koskela (takana vasemmalla), kaupunginjohtaja Mika Hatanpää, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mikko Uusitalo, hyvinvointi-ja liikuntakoordinaattori Ilari Köykkä, demarivaltuutettu Katri Kujanpää, erityisavustaja Iiris Niinikoski ja kansanedustaja Heidi Viljanen.

Pääministeri Marin Kankaanpäässä: ”Minkäänlaiseen sinisilmäisyyteen ei ole varaa” –Jopa venäläisten kiinteistökauppojen täyskieltoa harkittava

Tämän hetkisen lainsäädännön mukaan Lohikon entisen vanhainkodin omistusjärjestelyissä vahvin vaihtoehto on se, että kaupunki käyttää lunastusoikeutta.


24.10. 18:04

”Me elämme aivan uudenlaisessa geopoliittisessa tilanteessa, eikä meillä ole varaa sinisilmäisyyteen, mitä tulee vaikkapa kiinteistöihin tai varsinkaan kriittisiin kohteisiin. Pitää olla hyvin tarkka siinä, kenen käsiin tällaiset kiinteistöt päätyvät”, pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi vieraillessaan Kankaanpäässä maanantaina.

Marin ei kuitenkaan näyttänyt oikopäätä vihreää valoa sille, että valtio voisi tulla väliin ja lunastaa kohutun Kankaanpään Lohikon entisen vanhainkodin itselleen käyttämällä perusteena turvallisuusnäkökohtaa.

Niinpä katse kääntyy kohti Kankaanpään kaupunkia, joka pääsi eroon entisestä vanhainkodista jo vuonna 2020.

”Mahdollisesti kunta voi tässä tehdä päätöksiä. Valtiolla ei ymmärtääkseni ole lainsäädännöllisesti mahdollisuutta lunastaa tuota kiinteistöä, se sijaitsee sen verran kaukana varuskunnasta. Mutta kunta tietenkin voi omilla päätöksillänsä käyttää lunastusoikeutta. Nyt tätä asiaa selvitetään yhdessä puolustusministeriön kanssa”, Marin totesi.

Lue lisää: Kankaanpään torin täyttänyt Sanna Marin: Venäjän on maksettava käymästänsä aggressiivisesta hyökkäyssodasta kovaa hintaa – katso video

Pääministeri korosti Kankaanpään kaupungin ja puolustusministeriön vuoropuhelun tärkeyttä

”Kankaanpää käy puolustusministeriön kanssa tätä tilannetta läpi ja ymmärtääkseni puolustusministeriöstä on tulossa paikan päällekin tänne henkilöitä tätä asia katsomaan ja tilannetta selvittämään. On tärkeää, että tämä turvallisuusnäkökulma huomioidaan”, Marin sanoi.

Voisiko kuitenkin kyseeseen tulla sellainen tilanne, että nimenomaan valtio käyttäisi etuosto-oikeutta?

”Tähän tilanteeseen meillä ei vielä ole olemassa lainsäädäntöä, mutta lainsäädännön tiukennuksia on jo valmisteilla.”, Marin vastasi.

Pääministeri Sanna Marin vieraili maanantaina Kankaanpäässä.

Nykyisellään laki on osoittautunut riittämättömäksi.

Kiinteistön hankkimiselle on voitu myöntää lupa, jos kiinteistökaupan ei arvioida vaikeuttavan maanpuolustuksen järjestämistä, alueellisen koskemattomuuden valvontaa ja turvaamista tai rajavalvonnan, rajaturvallisuuden tai huoltovarmuuden varmistamista.

”Joka tapauksessa lainsäädäntöä ollaan tiukentamassa näiden kiinteistökauppojen osalta, ja puolustusministeriössä myös selvitetään täyskieltoa. Mielestäni se on varsin perusteltua”, Marin totesi.

Tuoreen lakiesityksen nojalla valtio saisi etuosto-oikeuden kiinteistökaupassa, jos se olisi tarpeen kansallisen turvallisuuden varmistamiseksi.

Lue lisää: Venäläiset ostivat 4 000 neliön kiinteistön muutaman kilometrin etäisyydellä varuskunnasta

Tulkitaanko Suomessa lakia jo liiankin tiukasti, kun muistetaan, että monissa asioissa osapuolena on iso valtio, joka ei noudata kansainvälisiä sopimuksia tai lakia sillä säntillisyydellä kuin olemme tottuneet tekemään?

”Suomi on oikeusvaltio ja meillä tietenkin viranomaiset noudattavat lakia. Me politiikassa voimme muuttaa ja uudistaa lakeja, niin kuin nyt tämän kiinteistökokonaisuuden osalta olemme tekemässä”, Marin korosti.

Lue lisää: Etuosto-oikeuden käyttäminen ei olisi Kankaanpäälle järkevää rahallisesti

Selväksi kuitenkin kävi, että nykyisessä epävarmassa maailmanpoliittisessa tilanteessa on vaikea olla liian varovainen.

Sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla Marin totesi olevansa valmis harkitsemaan jopa venäläisten kiinteistökauppojen täyskieltoa. Samaa hän korosti Kankaanpäässä.

”On tärkeää, että nyt myös selvitys tuosta täyskiellosta on käynnissä.”

”Kuten aiemminkin sanoin. Ei meillä ole tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa varaa minkäänlaiseen sinisilmäisyyteen. Juuri tämän takia näitä lainsäädäntötarkistuksia nyt tehdään”, Marin painotti.

”Suomessa on kuitenkin se hyvä, että kunnilla on itsehallintonsa nojalla hyvin laaja oikeus esimerkiksi lunastuksiin, eli meillä on välineitä. Mutta tietenkin tätä käydään nyt yhdessä läpi.

”Ymmärrämme totta kai myös sen, että tämä on Kankaanpäälle myös taloudellinen kysymys. Meidän pitää arvioida, miten valtio voi vaikka tuossa lunastustilanteessa tulla avuksi. Turvallisuusintressi on kuitenkin yhteinen”, pääministeri muistutti.

Marinin mukaan on syytä muistaa, että Lohikko ei ole yksittäistapaus.

”Tämä ei koske vain varuskuntapaikkakuntia, vaan meillä on myös muualla Suomessa kriittisiä toimintoja ja infrastruktuuria. Asia on vakava, ja siihen pitää suhtautua vakavasti. Sen takia lainsäädäntöä ollaan muuttamassa ja vielä selvitetään kireämpääkin vaihtoehtoa”.

Lohikon vanhainkoti oli toiminnassa vuoteen 2018 tammikuuhun asti. Sen jälkeen yli sadan huoneen ja yli 4000 kerrosneliömetrin rakennus oli pari vuotta tyhjillään, kunnes Kankaanpään kaupunki löysi rakennukselle ostajan kesällä 2020.

Kiinteistön nykyinen omistaja eli tamperelainen Tistle Construction & Realty teki kaupat kolmen Pietarissa asuvan venäläisen kanssa. Lainhuudon saamisen ehtona on se, että puolustusministeriö selvittää kaupan luvallisuuden. Ostajan pitää anoa ostolupaa ennen kuin lainhuuto voidaan myöntää.

Puheet bulvaanista olivat paikallinen ihmetyksen aihe jo kevätkesällä 2020. Silloin omistajaksi oli tulossa 5 000 eurolla pääkaupunkiseudulla vaikuttanut venäläismies, joka sai kaupantekoprosessin aikana myös Suomen kansalaisuuden.

Ostajaehdokas kuitenkin luopui aikeistaan. Niinpä kiinteistö päätyi suomalaisomistukseen, vaihtoi tämän vuoden kuluessa uudestaan omistajaa ja vaihtaisi taas, jos kauppa saa siunauksensa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos