Verotietonsa salasi lähes 1 700 henkilöä – Satakunnassa toiveen esitti 34 henkilöä

9.11.2022 8:28

Lähes 1 700 hyvätuloista haluaa, että mediat eivät julkista heidän tietojaan keskiviikon tulo- ja verolistauksissa ja verokoneissa.

Satakunnassa toiveen esitti 34 henkilöä.

Toiveen kohteena on verottajan tiedotusvälineille toimittama lista, jossa tulee automaattisesti esiin 100 000 euroa tai enemmän verotettavaa tuloa saavan nimi, syntymävuosi ja kotimaakunta.

Vastustajien joukossa näyttää olevan suhteellisesti eniten lääkäreitä, lakimiehiä ja apteekkareita. Myös toimitusjohtajat ja hallituksen jäsenet ovat hyvin edustettuina, käy ilmi Helsingin Sanomien selvityksestä vuoden 2022 kieltäjien listaukseen.

Nimensä julkaisua vastustaneiden määrä on pudonnut viime vuosina selvästi. Viime vuonna eli 2021 verottajalta oli pyytänyt tulojensa salausta 2 332 henkilöä, kun nimiä koko medialistalla on noin 77 000.

Vielä vuonna 2020 noin 4 400 henkilöä pyysi verottajalta nimensä poistamista medialistauksista. Nimensä julkaisua vastustaneiden määrä on siis pudonnut alle puoleen huippuvuodesta 2020.

Viime vuonna moni talouselämän kuuluisuus halusi salata tulonsa ja veronsa medialistauksista. Tänä vuonna heitä on hyvin vähän.

Ilmeisesti suurimmat vallankäyttäjät huomasivat, että media kerää heidän tulo- ja verotietonsa joka tapauksessa. Verottaja luovuttaa nykyään salausta toivoneiden nimilistat medialle, ja tiedot tuloista ja veroista ovat saatavissa verotoimistojen asiakaspäätteiltä ja puhelimitse.

Salailuyritys saattaa siis johtaa suurempaan huomioon kuin läpinäkyvyyden hyväksyminen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos