Raju palo tuhosi kyläkeskuksena tunnetun Liljan Lankakaupan Siikaisissa – katso lohduttomat kuvat ja video raunioilta

Sammutus jatkui myöhään yöhön. Paikalla oli enimmillään 11 Satakunnan pelastuslaitoksen yksikköä.

Liljan Lankakauppa tuhoutui rajussa tulipalossa.

11.11. 19:50 | Päivitetty 14.11. 10:35

Siikainen

Siikaisten Leväsjoella sijaitseva lankakauppa tuhoutui täysin rajussa tulipalossa, joka syttyi perjantaina illalla. Lauantaiaamun sarastaessa kylän keskustassa sijainneesta Liljan Lankakaupasta oli jäljellä enää rauniot.

Toimittaja Pekka Söderlund vieraili palopaikalla:

Satakunnan pelastuslaitos sai hälytyksen tulipaloon kello 18.57. Hälytyksen teki sivullinen henkilö. Rakennuksessa ei ollut sisällä ihmisiä, eikä kukaan loukkaantunut palossa.

”Rakennuksen toinen kerros paloi ilmiliekeissä, kun saavuimme paikalle. Kadulta katsottuna näytti, että palo olisi roihunnut vain yläkerrassa, mutta kun kiersimme talon taakse, huomasimme, että myös ensimmäinen kerros paloi pihan puolelta täysillä ja palo oli itse asiassa levinnyt sieltä toiseen kerrokseen”, kuvaili päivystävä palomestari Jani Salo lauantaina aamulla.

Sammutustöitä hankaloittivat rakennuksen korkeat kattopellit, jotka haittasivat veden ruiskuttamista sisälle toiseen kerrokseen.

”Jo alkuvaiheessa kävi selväksi, että palo esti pääsemisen toiseen kerrokseen sisäkautta porraskäytävää pitkin. Yritimme aluksi saada ulkoa vettä toiseen kerrokseen nostolavan avulla ja vesitykeillä ampumalla rakennuksen keskiosaan, mutta pystyyn jääneet kattopellit haittasivat niin, että lopulta vain pieni osa vedestä meni sisälle asti.”

Liljan Lankakaupassa syttyi tulipalo perjantaina illalla. Pelastuslaitoksen yksiköiden saapuessa paikalle rakennus paloi jo rajusti.

Salon mukaan sammutustöissä jouduttiin etenemään avaamalla rakenteita kaivinkoneella.

”Rakennuksen takaosassa ensimmäisessä kerroksessa oli aikoinaan asuintila, joka oli nyt ollut käytössä lankakaupan taukotilana. Sen ja kaupan välissä oli tiiliseinä, joka oli estänyt palon etenemisen sitä kautta. Yläkertaan edennyt palo oli kuitenkin synnyttänyt katon kautta useita palopesäkkeitä myös kaupan tiloihin”, Salo kertoi.

Kaivinkoneen kanssa edeten pelastajat pääsivät käsiksi palopesäkkeisiin. Sammutustyöt saatiin päätökseen lauantain puolella noin kello 1.

”Sammutustöiden jäljiltä pystyssä oli vielä rakennuksen tienpuoleinen seinä ja pienet pätkät sivuseiniä. Nekin päätettiin lopulta kaataa, koska rakennuksen kantavat rakenteet oli purettu ja pelkäsimme, että julkisivu saattaisi kaatua omia aikojaan edessä olevaan risteykseen. Ja jos joku olisi silloin siellä ihmettelemässä palanutta rakennusta, hän saattaisi jäädä alle, eli päätös tehtiin turvallisuussyistä.”

Jälkivartiointi palopaikalla jatkui yöllä kello 3:een.

”Vielä tänään käydään katsomassa, ettei raunioihin ole jäänyt palopesäkkeitä, jotka voisivat syttyä uudelleen. Myös palotutkinta yritetään saada alkuun”, kertoi Salo lauantaina aamulla.

Hänen mukaansa palon syttymissyystä ei tässä vaiheessa ole käsitystä.

”Sen verran pystyy päättelemään, että palo on alkanut ensimmäisen kerroksen takaosassa sijaitsevasta tilasta ja edennyt sieltä porraskäytävää pitkin toiseen kerrokseen.”

Palon aiheuttamat vahingot ovat mittavat. Noin 300-neliöisen rakennuksen lisäksi palossa tuhoutui kaikki sisällä ollut irtaimisto ja lankakauppa tuotteineen.

”Rakennus paloi niin voimakkaalla liekillä, että sammutustöissä meni kymmeniä tuhansia litroja vettä ja jo vesivahingot olivat laajoja.”

Rakennuksen toisessa kerroksessa oli Salon mukaan ollut aikoinaan asuintiloja, mutta ne eivät olleet enää käytössä.

Sammutustöihin osallistui enimmillään 11 pelastuslaitoksen yksikköä.

”Mukana oli yksikköjä Siikaisista, Kankaanpäästä, Honkajoelta, Pomarkusta, Noormarkusta, Ahlaisista, Jämijärveltä ja Porin pääasemalta.”

Lankakauppa sijaitsi Leväsjoentien, Kivijärventien ja Saarikoskentien risteyksessä keskellä kylää, ja risteys jouduttiin sulkemaan liikenteeltä sammutustöiden ajaksi.

”Kokonaan risteys avattiin liikenteelle vasta kello yhden aikaan, kun sammutustyöt saatiin loppuun. Silloin pystyttiin avaamaan tie myös Siikaisten suuntaan. Pomarkun suuntaan pääsi jo aiemmin, kun saimme ajettua pelastuslaitoksen kaluston lähemmäs rakennusta niin, että läheisen pysäköintialueen kautta pääsi koukkaamaan Pomarkkuun menevälle tielle.”

Salon mukaan kylänraitti oli kuitenkin perjantai-iltana sen verran hiljainen, että vain yksi auto joutui kääntymään pois suljetun tien vuoksi.

Palanut rakennus oli toiminut aiemmin kyläkauppana, kunnes Pauliina Lilja perusti taloon Liljan Lankakaupan ja kahvilan.

Pauliina Lilja aloitti lankakaupan pitämisen kotonaan Liljan maatilalla, siirtyi 2013 Leväsjoen koululle ja avasi Liljan Lankakaupan ja kahvilan entisen kyläkaupan tiloissa 2015. Satakylät ry palkitsi lankakaupan ja kahvilan perustamisen Vuoden kylätekona 2016.

Uutinen päivitetty kauttaaltaan 12.11. kello 9.01.

Uutiseen lisätty tuoreita kuvia ja video 12.11. kello 12.47

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos