Mahdollistuuko susien kannanhoidollinen metsästys? – ”Kerrostalon viidennestä kerroksesta on helppo suojella susia”

Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja: Suden kuuluu väistää ihmistä eikä ihmisen sutta.

Pohjoisista petoeläimistä susi on kaikkein sosiaalisin eläin, joka elää mieluiten perheyksiköstä muodostuneessa laumassa. Petoyhdyshenkilöiden arvion mukaaan Karvian alueella liikkuu tällä hetkellä ainakin kolme, mahdollisesti neljäkin susilaumaa.

2.12.2022 11:12

Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajan Anne Kalmarin (kesk.) mukaan Suomen susikanta on tällä hetkellä liian runsas. Kansanedustaja otti susitilanteeseen kantaa Suur-Keuruu-lehteen kirjoittamassaan mielipidekirjoituksessa marraskuun lopussa.

”Metsästäessä saa pelätä oman koiran puolesta, kotieläinten laiduntaminen on vaarallista, sudet haittaavat usean koululaisen koulumatkaa, sudet tunkeutuvat ihmisten kotipihoihin ja raatelevat kotieläimiä. Suden ihmisarkuus on palautettava ja ihmisillä on oltava oikeus suojata omaa omaisuuttaan sekä elinkeinoaan”, Kalmari kirjoittaa Suur-Keuruu-lehdessä.

Suden kannanhoidollinen metsästys on tärkeä asia maaseudulla asuvien ihmisten turvallisuuden kannalta, susia pitää ohjata pysymään ihmisarkana.

”Tiedän, että suden kannanhoidollinen metsästys vihastuttaa joitakin susiaktiiveja. Kannanhoidolliseen metsästykseen liittyy vahvoja näkemyksiä ja tunteita, ja erityisesti sosiaalisessa mediassa keskustelut kärjistyvät herkästi”, Kalmari myöntää.

Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajan mielestä Susilife-hanke voisikin keskittyä väärien väitteiden torjumiseen ja turhien pelkotilojen häivyttämiseen aktiiveilta.

”(Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimusprofessori) Ilpo Kojola totesi koko valiokunnan läsnä ollessa, että vaikka kaikki sudet poistettaisiin Suomesta kanta olisi alle kymmenessä vuodessa samankokoinen kuin nyt, Kalmari kirjoitti.

Kalmarilla oli Suur-Keuruu-lehdessä selkeä näkemys siitä, miten eriarvoisessa maan eri osat ovat peto-ongelman edessä.

”Suden kuuluu väistää ihmistä eikä ihmisen sutta. Kerrostalon viidennestä kerroksesta on helppo suojella susia. Jos suurpeto näkyy kaupunkialueella, on poliisipartio perässä ja hätätiedote ruudussa. Maaseudulla asuvien ihmisten turvallisuuden tulee olla samanarvoinen kaupungissa asuvien ihmisten turvallisuuden kanssa!”

Lue lisää: Tuoreet lumijäljet paljastivat Pohjois-Satakunnasta peräti yhdeksän suden lauman – Katso videot jälkien laskemisesta ja viiden suden puuhista riistakameran edessä

Satakunnan, Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan rajamailla liikkuu tuoreimpien havaintojen mukaan tällä hetkellä peräti yhdeksän suden lauma.

Koko Lauhavuoren lauma oli tarkoitus hävittää viime talvena.

”Riistakeskus myönsi viime vuodenvaihteessa kannanhoidolliset luvat viiden suden kaatamiseen”, Petoyhdyshenkilö Tomi Hauskamaa kertoi alkuviikolla.

Susijahtiin ei kuitenkaan päästy, sillä Vaasan hallinto-oikeus laittoi luvat ensin toimenpidekieltoon ja totesi myöhemmin koko poikkeuslupapäätöksen lainvastaiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos