Seutu selvitti: Miten asuntokauppa käy? – Hintapyynnöt enimmäkseen realistisia, mutta neuvotteluvaraakin on

Asuntokauppa käy nyt realistisin ajatuksin korkotason ja energianhinnan noustua. Pohjois-Satakunnassa myynnissä on myös erityiskohteita kuten Loma-Raison maatilamatkailukohde, Pomarkun entinen kirjakauppa ja Santaskylän kylätalo. Jämijärvellä lähes kaikkien kohteiden hintaa on tarkistettu.

15.1. 15:15

Vuonna 1934 valmistunut yli 400 neliön kyläkoulu on myynnissä 20 000 eurolla Kankaanpään Santaskylässä. Entä syntyisikö kaupat Kankaanpään Honkajoella sijaitsevasta 45 neliömetrin vuosimallin 1987 rivitaloyksiöstä, kun hintaa on laskettu 25 000 eurosta 21 500 euroon?

Asuntokaupassa on nyt ostajan markkinat. Tosin hankalaksi voi osoittautua vanhan myyminen toivotulla hinnalla. Pohjois-Satakunnassa myynnissä olevien lukuisten asuntojen hintaa on laskettu, mikä kertoo kiinteistövälittäjien mukaan liian korkeasta alkuperäisestä hintapyynnöstä. Myös sähkölämmityskohteet aiheuttavat selvästi ostajissa pohdintaa.

Myyntikohteen laittaminen vuokralle on aina vaihtoehto kaupan pitkittyessä. Monella asunnon myyjällä on ensisijainen tavoite myydä asunto ja siksi kynnys laittaa asunto vuokralle on harvoin todellinen vaihtoehto.

Lue lisää: Nyt olisi aika houkutella muuttajia – ”Myytävien asuntojen vertaileminen on verkossa niin helppoa, että se pitäisi osata käyttää hyödyksi”

AR Isännöinnin kiinteistövälittäjä Aki Rajahalme kertoo kaupan käyvän, kun kyse on hyväkuntoisista edullisista asunnoista, joissa ei ole remontin tarvetta. Pankkien koron nostot ei vielä näy, mutta lainansaanti voi vaikeutua pankkien vakuusvaatimusten noustessa.

”Ostajina ovat pääsääntöisesti paikkakuntalaiset tai lähialueelta lähemmäs keskustan palveluja muuttavat. Muualta paikkakunnalle muuttavat työikäiset perheet loistavat poissaololla”, Rajahalme toteaa.

”Vuokrakohteethan on nyt hyvin tehneet kauppansa maailman tilanteesta johtuen”, Rajahalme jatkaa.

AR Isännöinnin Johanna Mäki esitteli rivitalokolmiota Isohaankadun 19 asunnon yhtiössä. saunaosaston kypyhuone juuri remontoitiin, mikä nosti hintaa. Mäki arvioi, että nuoret haluavat muuttovalmiin kodin.

Pohjois-Satakunnassa kaikenlaisille asunnoille on kysyntää Kankaanpään Laki ja Kiinteistö Oy:n yrittäjän, kiinteistövälittäjä Juhani Tuorin mukaan.

”Ehkä suositumpia ovat tällä hetkellä uudemmat 2000-luvun puolella valmistuneet hyväkuntoiset asunnot, joissa ei suurempaa remontin tarvetta. Omakotitaloissa ostajina on nuorempia pariskuntia tai lapsiperheitä.”

Tuorin mukaan myös suurempien ikäluokkien edustajat ovat olleet ostajina viimeisen vuoden aikana paremmin edustettuina kuin aikaisempina vuosina. Ensiasunnon ostajien joukon Tuori toteaa hieman pienentyneen, mutta paluumuuttajien määrä asiakaskunnassa tuntuu vakiintuneen.

”Paluumuuttajia on asunnon sekä ostajina että vuokralaisina. Jonkin verran on ollut myös sellaisia ostajia, joilla ei ole taustalla paluumuuttoa eikä mitään muutakaan tavanomaista syytä muuttamiseen kuten työpaikkaa tai sukulaisia.”

Tuori arvioi, että hintojen laskemisesta huolimatta myyjillä on pääsääntöisesti ihan realistinen suhtautuminen hinnoitteluun.

Millaisin miettein asiakkaat jättävät tarjouksia asunnoista?

Keittiöön saa helposti uuden ilmeen jo ovet vaihtamalla. Mäki arvioi, että valoisuutta toisi katon maalaaminen.

”Tarjouksen jättämistä on harkittu ennen pitkään ja nyt ehkä vieläkin pidempään. Sulo Vilenmäistä ostokäyttäytymistä ei juurikaan ole, vaan nyt ostetaan tarpeeseen. Myyntihinta ja toteutunut kauppahinta ovat seudulla edelleen varsin lähellä toisiaan, riippumatta asuntotyypistä tai hinnasta”, Tuori korostaa.

Eli kaikille asuntotyypeille on yhä kysyntää. Ostajat arvioivat kuitenkin tällä hetkellä tarpeensa tosi tarkasti.

”Näin ollen aina hyvin alhainenkaan hintapyyntö ole tae, että asunto menisi kaupaksi.”

”Tarjouksien jättämisestä alkaa kaupankäynti ja ostajan ja myyjän näkemys voi olla välillä kovinkin kaukana toisistaan”, kuvaa Rajahalme.

Myyntiajat ovat toteutuneet jopa päivässä, mutta pari vuottakin voi vierähtää. Normaaliksi myyntiajaksi Tuori arvioi noin 3–5 kuukautta.

Tilannetta kuvaa Rajahalmeen mukaan parhaiten tilastokeskuksen tilasto syksyltä 2022. Silloin Pohjois-Satakunnan vanhojen asuntojen yli vuoden myynnissä olleiden osakeasuntojen osuus oli Suomen suurin 18,3 %:a.

Etuovi.comin mukaan Kankaanpäässä oli vuoden 2023 toisella viikolla myynnissä 132 asuntoa kolmella eri välittäjällä. Niistä omakotitaloja oli 59 ja vähintään 4H+K -kokoisia perheasuntoja enemmistö 49.

Sähköllä ja/tai öljyllä lämpiäviä näistä kohteista oli 32. Hintahaitari oli näiden lämmitysmuotojen kohteissa Kankaanpäässä 20 000–287 000 euroa.

”Sähkölämmitteisiin asuntoihin kohdistuu aikaisempaa enemmän harkintaa mutta ei sähkölämmitys varsinainen kaupan este ole. Keskuslämmitteisten asuntojen suosio on kasvanut ihmisten ollessa aikaisempaa tietoisempia eri lämmitysvaihtoehdoista.”

Koronnosto ei ole Tuorin mukaan juurikaan vaikuttanut kaupankäyntiin, pois lukien kalleimmat kohteet tapauksissa joissa ostaja on hankkimassa kohdetta suurimmaksi osaksi lainarahalla.

Myös seutukunnan pienissä kunnissa asuntovaihtoehtoja riittää.

Jämijärvellä myynnissä oli kuusi asuntoa, joista viiden hintaa oli laskettu. Suurin hintapyynnön pudotus 46 000 euroa koski Suurimaalla sijaitsevaa 40 vuotta vanhaa omakotitaloa. Tontin koko ja ulkorakennusten määrä olivat neuvoteltavissa erillishintaan.

Siikaisissa myynnissä on kaksi omakotitaloa ja kolme rivitalohuoneistoa. Hintahaitari oli 13 000 eurosta 59 000 euroon.

Karviassa myynnissä on 16 kohdetta, joista 10 on omakotitaloja.

Myynnissä on myös Loma-Raison maatilamatkailukiinteistö. Pomarkkuun muuttavalle tarjolla on 17 asuntoa, joista 13 on omakotitaloja. Myynnissä on mm. vanha kirjakauppa kosken rannalla. Sen hinta on nyt 27 000 euron alennuksella 101 000 euroa.

Merikarvialla on niin ikään myynnissä saman verran kohteita, 17 kpl. Omakotitaloja niistä on 13, yksi rivitalokaksio ja kaksi kerrostaloyksiötä. Viidessä kohteessa hintaa on pudotettu parista tuhannesta eurosta 10 000 euroon.

Kesäksi uudet asukkaat? Päätyasunnot ovat rivitalokohteissa suosittuja. Isohaankatu Myllymäen asuntoalueella on AR Isännöinnin Johanna Mäen mukaan viihtyisää ja luonnonläheistä aluetta.

Asuntokauppa

Trendit

  • Hintojen korjausliikkeen odotetaan asettuvan noin -5 %:n tasolle alkuvuonna.

  • Yhteisymmärrys asunnon oikean hinnan löytämiseksi edellyttää hyviä neuvottelutaitoja

  • Alueelliset erot hinnoissa suuria.

  • Isoin muutos iski vuoden viimeisellä neljänneksellä, kun energian hinnan ja korkojen nousun suorat vaikutukset heikensivät ostajien intoa tehdä päätöksiä.

  • Uusien myyntikohteiden myötä kysyntäkin elpyy.

  • Asuntonäytöillä käydään, mutta tarjousten tekemistä ostajat harkitsevat pitkään.

Lähde: Suomen Kiinteistövälittäjät ry.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos