Venesjärvelle nousee neljä omakotitaloa kyläaktiivien voimin: ”Meille suurin voitto on se, että saamme pidettyä kylän elävänä”

Aurinkokallion alueen ensimmäiset omakotitalot valmistuvat ensi vuonna.

Tähän se nousee: Venesjärven Aurinkokallion ensimmäiset kaksi taloa. Kuvassa tonttia esittelevät Heikki Jaakkola (vasemmalla) ja Sofia Latvajärvi.

18.2. 19:00

Kuihtuvaa maaseutua on totuttu viimeisten vuosien aikana voivottelemaan, eikä toki aiheetta. Kolikolla on kuitenkin myös toinen puoli, sillä elinvoimaisissa kyläkeskuksissa tilanne voi olla täysin toinen: Tulijoita olisi, mutta omaa tupaa ei tahdo vain löytyä.

Yksi elävistä kylistä on Kankaanpään Venesjärvi, jonka luonnonkauniista miljööstä löytyy 500 asukkaan kyläksi myös kattavat peruspalvelut. Tilanne on kuitenkin ollut se, että veto- ja muuttovoimaa on jarruttanut asuntotarjonnan puutos.

Nyt Sofia Latvajärvi ja Heikki Jaakkola, aktiiviset Venesjärven kyläläiset, ovat päättäneet ryhtyä tuumasta toimeen ja antaa oman panoksensa kylän elinvoimalle konkreettisin keinoin.

Molempien on määrä rakennuttaa alueelle omakotitalo myytäväksi se eteenpäin tulevaisuuden uusille kyläläisille.

Mukana on Latvajärven ja Jaakkolan lisäksi myös kaksi muuta henkilöä, joiden talojen rakentaminen alkaa vasta myöhemmin. Kaikkiaan Aurinkokalliolle on määrä rakentua neljä omakotitaloa.

”Me rakentajat otamme luonnollisesti asiassa ison taloudellisen riskin. Emme tavoittele tällä hankkeella itsellemme taloudellista voittoa, vaan meille suurin voitto on se, että saamme pidettyä kylän elävänä”, kiteyttää Latvajärvi.

Venestien varrella sijaitseva Aurinkokallion alue on vielä lumen, keskeneräisen kunnallistekniikan ja kallion louhinnasta jääneiden valtavien kivien ympäröimä, mutta jo vuoden päästä keväällä alueella on määrä sijaita kaksi uutta omakotitaloa.

”Perustusten tekeminen alkaa tulevana keväänä ja pystytyksen on määrä tapahtua kesän tai syksyn aikana, kunhan pohjatyöt on saatu valmiiksi.”

Jos rakennushanke on neljän puuhahenkilön vahvasti kotiseuturakkauteen pohjautuva, samaa aatetta jaetaan myös hankkeen teknisellä puolella. Esimerkiksi talopaketit tulevat paikalliselta Hietakulma Oy:ltä.

”Paikallinen kumppani oli meille heti selkeä valinta. Se tuo työtä paikkakunnalle sekä myös omalta osaltaan luo joustoa hankkeen etenemiselle. Meidän on helppo olla tarvittaessa yhteydessä heidän suuntaansa ja sama pätee tietenkin myös meidän suuntaan.”

Ensimmäinen talo on määrä valmistua kenties jo ensi keväänä.

Vielä omakotitaloja ei kiinteistönvälittäjien listoilta löydy, mutta mikäli uuden kodin kiinnostus herää, rakennusvaiheessa ratkaisuihin pääsee vielä vaikuttamaan.

”Jos ostajia löytyy jo rakentamisvaiheessa, talot voidaan myydä niin sanotusti puolivalmiina, jolloin esimerkiksi talon sisäratkaisuihin pääsee vielä vaikuttamaan niin halutessaan.

Latvajärven mukaan tie ideasta toteutukseen on ollut pitkä. Maa-alue rakennuksille hankittiin vuonna 2021, jonka jälkeen luvitukset ja byrokraattiset asiat ovat niin ikään ottaneet aikansa.

Mikään ei ole tapahtunut siis sormia napsauttamalla, varsinkaan kun viimeisiin vuosiin meillä ja maailmalla on mahtunut runsaasti melko odottamattomia asioita.

Neljän rakenteille tulevan omakotitalon lisäksi alueella on myynnissä kaksi tonttia itsenäisille rakentajille.

”Toiselle tontille olemme tehneet jo perustöitä sähköineen ja viemäröintivalmiuksineen. Jos intoa ja kiinnostusta rakentamiselle löytyy, asioissa pääsisi hieman helpommalla kun alueelle rakennetaan muitakin kohteita”, vinkkaa Latvajärvi.

Latvajärvi on todennut konkreettisesti vireän maaseudun vetovoiman. Se osaltaan oli synnyttämässä kipinää rohkean hankkeen eteenpäin viemiseksi.

Mikä sitten on juuri Venesjärven kylän vetovoiman salaisuus? Asioita on Latvajärven mukaan monia: Tiivis ja aktiivinen kyläyhteisö, vireä yrittäjätoiminta sekä kylän sijainti lähellä niin Kankaanpään keskustaa kuin Poriakin.

”Meiltäkin on kyselty paljon sellaisia omakotitaloja, jotka sopisivat kahden-kolmen lapsen perheille. Signaalit ovat olleet selvät, että maaseudulla asuminen kyllä kiinnostaa, kunhan vain soveltuvia taloja löytyy”, kiteyttää Latvajärvi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos