Seutu selvitti: Mitä tilapäinen valiokunta oikein selvittää?

”Tämä on mielenkiintoinen asia ja saa nähdä, miten tämä ratkeaa”, selvitystä tekevän valiokunnan varapuheenjohtajaksi valittu Kari Kähkönen sanoo.

Satakunnan hyvinvointialueen luottamushenkilöpuolella on riittänyt kuohuntaa. Nyt ollaan tilanteessa, jossa aluevaltuusto on asettanut tilapäisen valiokunnan selvittämään aluehallituksen toimintakykyä ja luottamusta. Valiokunnan jäsenten on oltava valtuutettuja tai varavaltuutettuja, mutta aluehallituksessa koskevassa asiassa he eivät voi itse istua aluehallituksessa.

19.2. 13:30

Kokoomuksen kankaanpääläinen aluevaltuutettu Kari Kähkönen nimettiin viikko sitten aluevaltuuston asettaman tilapäisen valiokunnan varapuheenjohtajaksi.

Jos joku tuttu tai kylänmies kysyy sinulta, mitä varten tällainen tilapäinen valiokunta on oikein perustettu ja mitä se tekee, niin mitä vastaat?

”No, muutama on sitä jopa kysynytkin”, Kähkönen hymähtää.

”Olen avannut sitä niin, että kun hyvinvointialueen hallituksessa on tapahtunut muutoksia, on syntynyt erimielisyyksiä. Kun voimasuhteet ovat muuttuneet, heillä ei ole demokraattisen päätöksenteon periaatteita noudattaen oikeutta hallituspaikkaan, ”Kähkönen sanoo.

Käytännössä kyse on siitä, että aluehallituksessa istuu nyt yksi ihminen väärällä puoluetunnuksella.

Väliaikaisen toimielimen eli tilapäisen valiokunnan perustaminen tuli tarpeelliseksi , jotta perussuomalaisista erotettu ja Liike Nytiin siirtynyt Christa Lahto saadaan erotettua aluehallituksesta.

”Tätä on aluehallituksessa käsitelty, mutta sopua ei ole löytynyt”, Kähkönen sanoo.

Periaatteessa Kähkösen ja kahden muuhun valiokuntaan valitun kankaanpääläisen eli Arimo Koiviston (kesk.) ja Erno Haaviston (ps.) työnkuva on selkeä.

”Valiokunta kuulee eri osapuolia ja tekee esityksen aluevaltuustolle, joka sitten päättää kuinka kuuluisi toimia”, Kähkönen sanoo.

Vaikka työnkuva on ”periaatteessa” selkeä, se ei välttämättä ole sitä käytännössä. Jos ratkaisu olisi ollut helppo ja nopea, se olisi jo tehty.

Edes etukäteen tehty varautuminen tällaiseen tilanteeseen ei ole auttanut.

Puolueiden välillä oli solmittu sopimus paikkajaosta ja toimenpiteistä siinä tilanteessa, että joku luottamushenkilö vaihtaa poliittista ryhmittymää kesken vaalikauden.

”Tämä on mielenkiintoinen asia ja saa nähdä, miten tämä ratkeaa. Jos oikein lyhyesti kiteytän, niin tullaan pyytämään hallitukselta selvitys, ehkä muiltakin ja sitä kautta lähdemme tuomaan ratkaisua. Tämä on tietyllä tavalla juridinen kysymys”, Kähkönen arvioi.

Hyvinvointialuelain mukaan aluevaltuusto voi erottaa hyvinvointialueen, hyvinvointiyhtymän tai hyvinvointialueiden yhteiseen toimielimeen valitsemansa luottamushenkilöt kesken toimikauden, jos he tai joku heistä ei nauti aluevaltuuston luottamusta. Erottamispäätös koskee kaikkia toimielimeen valittuja luottamushenkilöitä.

Valiokunnan puheenjohtajaksi nimettiin SDP:n Leena Jokinen-Anttila Ulvilasta. Jäseninä toimivat kolmen kankaanpääläisen lisäksi myös porilaiset Raisa Ranta (vas.), Laura Pullinen (vihr.) ja Niko Viinamäki (ps.) Porista sekä kokemäkeläinen Niina Valtanen VKK). Tilapäisen valiokunnan sihteeriksi nimettiin Anna Alarautalahti- Heurlin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos