Hankerahaa jaossa Leader-ryhmän kautta 5,17 miljoonaa maaseudun elinvoimaa lisäämään

Leader Pohjois-Satakunnan määrärahasta osallisiksi pääsevät jatkossa myös pienhankkeita organisoivat että osa-aikayrittäjät. Uusi ohjelmakausi tuo myös uusia jakoperusteita.

Leader Pohjois-Satakunnan toiminnanjohtaja

23.2. 11:45

Yhdistysten luvatussa maassa myös hankkeita syntyy hyvin. Leader Pohjois-Satakunnan toimintaryhmän toiminnanjohtaja Juha Vanhapaasto on nähnyt 25 vuoden aikana, mitä kaikkea aktiiviset ihmiset voivat saada aikaan. Toiminnanjohtajan roolissa hänellä täyttyi 20 vuotta 4. ohjelmakauden alettua.

Yhteisöjen ja pienyrittäjien hankeinto on ollut kiitettävää. Asiakkaiden puolestapuhujina Leader-toimintaryhmä ja sen hallitus toki ovat törmänneet ajoittain byrokratiaan, mutta ani harvalta hankkeelta on rahoja takaisin peritty.

”Leader-rahoitus myönnetään jälkikäteen, joten tällaiseen perintään ei ole ollut tarvetta.”

Jaossa Koko Satakunnassa on 17 miljoonaa euroa. Siitä 5,17 miljoonaa euroa on Leader Pohjois-Satakunnan hankkeita varten.

Ohjelmakauden avauksessa maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen kehui toimintaryhmien roolia alueensa kehittäjinä. Koko toiminnan taustalla ovat kuitenkin aktiiviset kylät, yhdistykset, pienyritykset ja kunnat. Vanhapaaston mukaan edelleen yksi avainsanoista hankkeissa on yhteistyö. Erityisesti sitä tarvitaan tukemaan ympäristö-, luonto- ja matkailuhankkeissa.

”Strategiaa olemme nyt laatineet antaumuksella. Haussa on pito- ja vetovoimaa, elinvoimaista yrittäjyyttä, älykkäitä kylähankkeita sekä luonto- ja maaseutumatkailuideoita”, Vanhapaasto tiivistää.

Neljän Leader-työntekijän lisäksi taustalla toimii 10-jäseninen hallitus ja kolme varajäsentä.

”Kokouksia on kuukausittain ja kyllä hallitukselle syydetään paljon luettavaa”, Vanhapaasto toteaa tiiviistä yhteydenpidosta.

Tarkkaa päivää sähköisten hakemusten avautumiselle ei vielä ole, mutta Vanhapaasto yllyttää ideoimaan ja olemaan yhteydessä. Leader-hankkeet mahdollistavat maaseudun elinvoiman parantamista, paikallisten palvelujen kehittämistä ja yrittäjyyden tukemista.

”Hakuehdot ja hanketyypit tulevat hieman muuttumaan. Esimerkiksi alle 8 000 euron hankkeet ovat vuoteen 2027 ulottuvalla ohjelmakaudella haettavissa. Aiemminkin niille olisi ollut tarvetta. Lisäksi osa-aikaisen yrittäjyyden tukeminen tulee mahdolliseksi. Se soveltuu esimerkiksi jonkun maatilayrityksen kesäajan yritystoimintaa ideoivalle”, Vanhapaasto vinkkaa.

Kyselyjä uudesta ohjelmakaudesta on jo tullut. Vaikka väki vähenee Pohjois-Satakunnan toimintaryhmän alueella, on yhteisöllisyys ja talkoohenki yhä voimissaan Vanhapaaston mielestä.

”Onneksi on vielä sitäkin väkeä, joka tuntuu kerkiävän joka paikkaan.”

Viime toimintakaudella pienyrittäjiä oli asiakkaana 140. Suotavaa olisi, että jatkossakin useampi loisi itselleen maaseudulle työpaikan. Etätyö on Vanhapaaston mukaan se paljon puhuttu mahdollisuus maaseudun elinvoimaa lisäävänä tekijänä.

”Valokuituakin on kuntiin vedetty, mutta vielä sitä pitäisi ottaa myös käyttöön”, Vanhapaasto viittaa kylien vireyttämiseen.

Aiempien ohjelmakausien tapaan uusia trendejä syntyy. Leader-rahalla niitä halutaan olla tukemassa.

Mikä?

Leader-hankeraha

Ministeri Antti Kurvinen oli paikalla kun Leader Pohjois-Satakunnan toiminnanjohtaja Juha Vanhapaasto ja hallituksen pj. Anne Heikintalo allekirjoittivat Leader-sopimuksen yhdessä Ruokaviraston pääjohtajan Antti-Jussi Oikarisen kanssa.

  • Toimintamalli, jossa alueen asukkaat itse päättävät, mitä alueella kehitetään

  • Satakunnassa jaossa viidelle Leader-toimintaryhmälle yhteensä 17 miljoonaa euroa ohjelmakaudella 2023-2027

  • Leader Pohjois-Satakunnan osuus siitä on 5,17 miljoonaa euroa. Siitä 4,15 miljoonaa on jaettavissa yritysten ja yhteisöjen investointeihin ja kehittämiseen.

  • EU-rahan lisäksi hankkeille tarvitaan yksityistä rahaa, kuntien rahoitusta ja talkootyötä. Viime hankekaudella 9 vuodessa talkootyön arvo oli 1,46 miljoonaa euroa.

  • Viime 9-vuotiskaudella hankkeisiin käytettiin 21 miljoonaa euroa, josta noin puolet oli yksityistä rahaa talkoiden osuus mukaan luettuna.

  • Leader Pohjois-Satakunnan alueeseen kuuluvat Merikarvia, Pomarkku, Siikainen, Kankaanpää, Jämijärvi, Karvia, Kihniö, Parkano ja Ikaalinen.

  • Hankehaku avautunee huhtikuun 2023 aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos