Haut käynnistymässä: Kankaanpään yksityisteiden kunnostamiseen rahaa käytössä 113 000 euroa – yksilöintiin 5 000 euroa

Joko yksityistiesi on rekisteröity Digiroadiin? Se on edellytys saada valtionavustusta.

Kivistönkankaantie on yksi Kankaanpään kaupungin hoitoon otetuista yksityisteistä.

26.2. 11:30

Yksityisteiden yksiköinnin ja kunnostustoimien avustukset ovat tulossa jakoon Kankaanpään kaupungin alueella. Yksiköintiavustusten haku alkaa 27. helmikuuta ja päättyy 22. toukokuuta. Kunnostustoimien haku alkaa 1. huhtikuuta jatkuen 22. toukokuuta asti.

Kankaanpään yksityisteitä Honkajokea koskien avustetaan ajalta 1.1.-31.12.2023 ja muuta Kankaanpäätä ajalta 1.5.–31.12.2023. Yhtenäiseen avustuskäytäntöön kaupunki siirtyy sovitusti 13. huhtikuuta 2023 jälkeen.

Avustuspäätöksiä on luvassa 14. kesäkuuta kokouksen jälkeen.

Puheenjohtaja Keijo Kerola totesi lautakunnan todenneen kaupungin tarvitsevan ohjelman, joka helpottaisi tieosuuskuntien rekisteröintiä. Tekninen johtaja valtuutettiin valmistelemaan hankintaa.

”Monella tiekunnalla yksiköinnit on tekemättä ja osalla viimeisestä kokouksesta on vierähtänyt parikymmentäkin vuotta”, Kerola toteaa.

Kankaanpään kaupungilla rahaa on nyt jaossa yhteensä 211 500 euroa. Siitä kaupungin hoidossa ja aurauksessa olevien yksityisteiden hoitoon materiaaleineen on käytössä 93 500 euroa. Yksityisteiden kunnossapidon avustamiseen rahaa on 113 000 euroa ja yksilöinnin kustannuksiin 5 000 euroa.

Kaupungin avustusosuus on enintään 80 prosenttia toteutuneista kustannuksista. Todellinen avustusosuus määräytyy myös hakemusten määrän ja teiden luokituksen perusteella.

Tiekuntien edustajille järjestetään vielä 18. huhtikuuta tiedotustilaisuus yksityisteiden uudesta avustuskäytännöstä. Aiempi tilaisuus koettiin 6.10.2022.

Yksityisteiden perusparannus- ja investointihankkeisiin vuodelle 2023 ei ole varattu määrärahoja Kankaanpäässä. Kaupungin rahoitus edellyttää, että hankkeen rahoittamiseen on voitu varautua talousarvion laadintavaiheessa.

Peruskorjaukset ovat kuitenkin ajankohtaista suurella osalla suomalaisista tiekunnissa, kun korjausvelkaa on kertynyt jo vuosikymmeniä. Oman tiekunnan tiet kannattaisi nyt hoitaa kuntoon, koska hyväkuntoinen tie säästää suoraan vuotuisissa kunnossapitokuluissa.

Jos esimerkiksi yksityistiellä huomataan akuutti korjaustarve, kuten rummun sortuminen, ja tien korjaukseen halutaan valtionavustusta, tiekunnan edustajan tulee ottaa pikimmiten yhteyttä ELY-keskukseen. Yhteydenotto tapahtuu Liikenteen asiakaspalvelun kautta sähköpostitse liikenteen.asiakaspalvelu@ely-keskus.fi tai puhelimitse virka-aikaan numeroon 0295 020 603. Avustusta ei voida myöntää jälkikäteen. Myös yksityisteiden tietojen ilmoittaminen DigiRoadiin on yksityistielain mukaan edellytys valtionavustuksen saamiselle.

Teiden yksiköinnissä eli tienhoitomaksujen jyvityksessä palvelua saa sivustolta Tievahti.fi

Rahaa on Suomen Tieyhdistyksen Simo Takalammin mukaan tarjolla ennätyspaljon. Teiden lisäksi erityisesti siltojen kuntoa tulisi katsastaa.

Valtionavustusten rahamäärä on pysynyt pitkään muutamassa miljoonassa, mutta nyt budjetissa rahaa on varattu 23 miljoonaa euroa. Lisäksi aiemmilta vuosilta jäänyttä rahaa on yhä käyttämättä 44 miljoonaa euroa.

Satakunnassa yksityisteiden merkitys on hyvin suuri niin maa- ja metsätalouden kuin asumisen ja vapaa-ajan asumisen kannalta. Huoltovarmuus on noussut uuteen arvoon. Takalammin mukaan Suomessa yhteiskunnan avustukset peruskorjaushankkeille on erinomainen kädenojennus tieosakkaille.

"Siltojen kunto huolestuttaa niiden sisältämän suuren riskin vuoksi ja onhan siltaremontti aina erittäin suuri projekti tiekunnillekin.”

Mikä?

Yksityistielaki 2019

  • Kuntien ylläpitämät tielautakunnat lakkautettiin.

  • Oikeudelliset käsittelyt siirtyivät käräjäoikeuteen.

  • Tiekuntien perustamista ja yhdistämistä helpotettiin.

  • Kokouskutsut toimitettavissa sähköisesti ja kokoukset järjestettävissä sähköisesti.

  • Tiekunnalle laajemmat oikeudet sopia säännöistään

  • Tiekuntien yhteystiedot ja säännöt ilmoitettava Yksityistierekisteriin.

Lähde: kankaanpaa.fi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos