Peura menehtyi suden riepottelussa Kankaanpään Honkajoella – ”Liian lähellä näitä nurkkia pyörivät”

Osmo Halmela järkyttyi pihapiirinsä tapahtumista: ”Liian lähellä näitä nurkkia pyörivät”.

Peuralla oli raatelujäljet kaulalla ja hännässä. Luomaan putoaminen pelasti sen kuitenkin vain pahemmalta raatelulta.

27.2. 15:31

Mitäs ihmeen jälkiä täällä oikein on, muisteli Osmo Halmela ajatelleensa maanantaiaamuna pihapiirissään Saunaluomalla. Niitä seuratessa löytyi parinkymmenen metrin matkalta rankat taistelujäljet, jotka johtivat läheiseen luomaan.

”Siellä peura makasi kuolleena alaleuat järsittynä”, Halme kuvaili aamuista järkytystä.

Täysikasvuinen peura oli jälkien perusteella rimpuillut pakoon ja päätynyt lopulta luomaan, jolloin susi oli jättänyt saaliinsa riutumaan. Kaulan lisäksi peuraa oli riepoteltu hännästä.

Matkaa Halmelan kodista peuran löytöpaikkaan oli noin 50 metriä ja lähimmät jäljet 30 metrin päässä.

”Liian lähellä näitä nurkkia pyörivät”, tuumi Halmela.

Pakoyritykset veivät peuran lopulta luomaan, jonne susikin joutui saaliinsa jättämään.

Vahon eränkävijöiden mukaan Karvian ja Honkajoen rajamailla on nähty suden jälkiä ihan pelotteeksi asti. Kyse ei ole vain Kauhajoen lauman vierailuista. Sunnuntaina eränkävijät olivat havainneet seuran puheenjohtaja Markku Marjakosken mukaan yhden parin ja yhden yksinäisen suden jälkiä. Seudulla pyörivien susien määrän on kuitenkin arvioitu nousevan reiluun tusinaan.

”Paljon puhutaan siitä tassujärjestelmästä, mutta metsästäjillä on luotto mennyt viranomaisiin”, Marjakoski viittaa Luonnonvarakeskuksen mittauksiin.

Tapahtumapaikka sijaitsee noin 9 kilometriä Honkajoen keskustasta Kauraharjuntien läheisyydessä. Karvian keskustaan matkaa tulee noin 16 kilometriä.

Aamupäivällä raadon noutaneet Vahon eränkävijät todistivat jäljet suden jättämiksi. Seppo Ylinen kertoi peuran nääntyneen luomaan, joka oli yön pakkasten jo osin jäädyttämä. Susi ei vedestä lähde saalista kuiville repimään.

Peuraraato kuljetettiin traktorilla haaskalle, jonne metsästysseura on aiemminkin vienyt riistajäämiä kettujen, supikoirien ja mäyrien sekä muiden pienpetojen saataville.

”Kyllä sieltä kaikki jonnekin on aina hävinnyt. Sudet eivät näihin koske, kun tuntevat ihmisen hajun”, Ylinen arvioi.

Jouhikylässä Karvian Kantissa Ylinen ei ole susiin törmännyt, vaikka hirvien perässä on 50 vuotta kulkenut. Yhden ainoan kerran autosta hän on elävän suden nähnyt takavuosina Lauhalassa.

”Jälkiä kyllä olemme nähneet.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos