RKP:n Lundström: Pienyrittäjät joutuvat liian tiukoille niin kuin pienet kunnatkin

Karvialaistunut Tomas Lundström (rkp.) puhuu vähemmistöjen puolesta. Niitä ovat myös Karvian kaltaiset maaseutukunnat.

Ruotsalaisen kansanpuolueen ehdokas Tomas Lundström on pienten vähemmistöjen asialla yli kielirajojen.

4.3. 18:19

Kokiksi viisi vuotta sitten valmistunut Tomas Lundström , 52, tietää, että loputtomin ei jaksa 16-tuntisia työpäiviä. Niinpä he vaimonsa Tanjan kanssa perustivat Kruunu-ravintolan 20 vuotta sitten hankkimaansa kyläkouluun Karvian Suomijärvelle.

”Olen vähemmistöjen edustaja ja sellaiseksi lasken myös pienet kunnat isojen kaupunkien joukossa”, ruotsalaisen kansanpuolueen eduskuntavaaliehdokas perustelee.

RKP:llä ehdokkaita on Satakunnassakaksi muutakin Ida Susi Porista ja Juhani Järvinen Nakkilasta. Äänestysnumerokseen Lundström sai ikävuotensa 52. Näissä vaaleissa RKP:llä on ensimmäistä kertaa ehdokkaita joka vaalipiiristä.

”Kyllä täällä skarpataan. Ei kannata tuijottaa liikaa puoluegallupeiden tuloksia”, Lundström toteaa.

Viime kunnallisvaaleissa hän kokosi Karviassa 16 ääntä. Sillä heltisi mieluisa luottamuspaikka elinvoimalautakunnasta. Lundströmille on selvää, että Karvia haluaa pysyä itsenäisenä.

Idyllinen perheravintola on täynnä yksityiskohtia. Kokkivaimonsa Tanjan kanssa he ovat alunperinkin halunneet luoda paikan, jollaista ei muualta löydy. Ryteikön harmaasta kummituslinnasta kuoriutui raadannan jälkeen upea ilmestys. Pelkästään vintin barbinäyttelyssä on pian yli 500 nukkea.

24-paikkainen sali ja kesäaikaan 20 terassipaikkaa on tehty pieniä juhlia varten, ja poikkeuksellisesti sellaisia on nyt Karviassa järjestetty yllättävän usein.

”Sunnuntaisille pizzabuffa-lounaille väki on löytänyt hyvin. Virallisesti avaamme kauden vappuna.”

Mikrotason yrittäjänä Lundström tietää, miten vaikeaa on kaikkien pakollisten maksujen jälkeen saada tilille jäämään toimeentuloa. Isoa hirsikoulua ei onneksi kokonaan tarvitse lämmittää, mutta uutta pitää kehitellä. Majoitustilaa heidän olisi tarkoitus hieman lisätä.

Vapaa-ajalle pariskunta suuntaa Pohjois-Ruotsiin rauhoittumaan. Siellä on vielä Suomijärveäkin rauhallisempi maalaismiljöö.

Ensi perjantaina Lundström lupaa tarjota Karviassa Lastulan kaupalla hyvä soppaa, sillä säästöpaineissakaan ruuan tasoa ei saa laskea. Torstaina RKP edustaa Kankaanpään torilla ja lauantaina kansaa kohdataan Porissa kauppahallissa.

Juttuaiheet kohtaamisissa ovat selkeät: pienten asialla, ei veronkorotuksia, säästöjä haettava ja byrokratiaa purettava.

Ravintola Kruunu Karvian Suomijärven entisessä kyläkoulussa on löytänyt hyvin asiakaskuntansa lähiruokaa arvostavana. Lundströmit saavat ravintolansa raaka-aineista huomattavan osan ihan naapuritiloilta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos