Lepistö haluaa avartaa kansan näkökulmia: Katsokaa kokonaisuuksia mediakärjistysten sijaan

Sisäministeriön palveluksessa työskentelevä pelastusylitarkastaja Jari Lepistö (kesk.) on oppinut katsomaan elämää ja yhteiskuntaa kokonaisuutena, jossa monen asian voi niveltää toiseensa nykyistä paremmin.

Sisäministeriön pelastusylitarkastaja Jari Lepistö on tehnyt töitä etänä jo kolme vuotta. Vuodenaikojen vaihtelut Karvianjärven maisemissa tuovat lisävirtaa ja perheen arki näyttäytyy ihan eri tavoin kuin kaupungissa.

5.3. 12:00

Karvianjärvelle avautuu upea talvinen näkymä. Naapuri potkuttelee jäällä, aurinko suo kevätsäteitään. Järvenpäästä Karviaan, vaimonsa kotikuntaan, vuonna 2019 muuttanut Jari Lepistö (kesk.) suosittelee maaseudun rauhaa.

”Jos etätyö on mahdollista, muuttakaa maalle”, hän vinkkaa.

Nuoruutensa Lepistö vietti Oulun seudulla. Siellä häneen juurtui keskustalainen arvomaailma eikä siitä ole tarvinnut tinkiä.

Luonto inspiroi maalaispoikaa. Kaikki luonnonmukaisuus kiinnostaa, joten kotitontilta löytyy nykyisin myös omaa hunajatuotantoa. Mehiläispesiä on toistaiseksi neljä.

Puolueen kannatus valtakunnan gallupeissa on ollut alamaissa. Lepistö arvioi, että keskusta ei ole onnistunut täysin tuomaan esiin niitä kokonaisuuksia, joiden eteen puolue on puurtanut ja kantanut vastuuta.

”Vaaliteltoilla ihmisten kanssa keskustellessani on syntynyt tunne, että keskustaa tarvitaan. Parantamisen varaa toki on kertoa oikeista asioista, kun sekä oikealta että vasemmalta ruoskitaan.”

Yksi ruoskinnan aiheista on ollut turve, jota Karviassakin tuotetaan.

”Liikaa puheissa on keskitytty vain energianäkökulmaan ja unohdettu turpeen muut käyttömahdollisuudet puutarhojen kasvualustana, kotieläintuotannossa ja luonnonmukaisessa rakentamisessa. Karviassakin Konto Oy tuottaa äänieristeitä turpeesta.”

Turvetuotteilla Lepistö osin kampanjoi. Ekologisuuden hän soisi jäävän äänestäjillekin mieleen. Äänestysnumero 105, kun herättää muitakin kikattavia mielleyhtymiä.

”Haluaisin peräänkuuluttaa kokonaisuuksien hallintaa. Liikaa tuijotetaan nuppineulan kärkiä ja asioiden keskinäiset vaikutukset jäävät huomiotta”, Lepistö viittaa keskusta-aatteen mollaajiin.

Lepistö vakuuttaa, että kansalla on uskoa ja luottoa keskustalaiseen politiikkaan. Vastapainoa city-vihreälle ajattelulle tarvitaan.

”Sillä mielellä olemme liikkeellä, että puolueen kansanedustajamäärä Satakunnassa on tuplattavissa.”

Koulutukseen liittyvät menot ovat Keskustalle se pyhä lehmä, johon ei saa koskea.

”Yleisesti talouden tasapainottamisessa täytyy käydä läpi koko repertuaari, karsia rönsyt kautta linjan ja keskittyä oleelliseen eli siihen mihin oikeasti on tarvetta ja resursseja”, Lepistö luettelee.

Nykyisistä rakenteista kuten teistä ja rautateistä on pidettävä huolta. Monipaikkakuntalaisena Lepistö tietää, mitä kaikkea valokuitu kylillä tarkoittaa. Se on monelle maaseutukunnalle valtti ja elinvoiman lähde.

”Yhtä tärkeä kuin vesi- ja energiahuolto”, hän korostaa ja kiittää Karvian kaukonäköisyyttä etätyön mahdollistajana.

Karviaan on suunnitteilla maksuton varhaiskasvatus, mikä osaltaan voi lisätä paluumuuttoa. Tärkeää on, että perheiden molemmille huoltajille on työnteon mahdollisuuksia.

Yrittäjyyden, työllistymisen ja kotouttamisen eteen Lepistökin haluaa tehdä töitä kunnan elinvoimalautakunnassa. Ja tärkeitä ovat myös turvallisuus sekä yhteisöllisyyttä luova kolmas sektori.

”Järjestöjen rahoitus on saatava kestävämmälle pohjalle”, Lepistö toteaa kansalaisyhteiskunnan vaalijana.

Kolmannen sektorin pehmeitä arvoja hän mielellään hivuttaisi viranomaistoimintaan ja kaikille keskustelufoorumeille.

”Sitä sydämen sivistystä, että kaikesta piikittelystä päästäisiin asialliseen vuorovaikutukseen ja toisten arvostamiseen.”

Pienissä kunnissa sopimuspalokuntalaisten arvo tunnustetaan. Lepistö haluaakin muistuttaa sen roolista myös ennaltaehkäisevässä turvallisuuskasvatustyössä.

Tuoreiden tutkimustulosten mukaan yli miljoona kaupunkilaista haluaisi asua maalla. Kaikille se ei silti ole mahdollista, mutta edellytyksiä on lisättävissä.

10 kilometrin päässä Karvian keskustasta sijaitseva vapaa-ajan asunto muuttui kolmihenkisen perheen kodiksi pienillä muutoksilla. Lepistö teki paljon itse. Kesäksi on valmistumassa Sarvelaan vuokrattava mökki, ihan harrastuspohjalta.

Maaseudulla puuhastelu on luonnikasta. Lepistö kokee, että rauhasta hän on saanut lisävirtaa toimia ja luoda yhteishyvää.

Karvianjärvi ja luonnonläheisyys ovat tehneet vaikutuksen Jari Lepistöön. Myös perheen ekaluokkalainen tytär on saanut kokea, mitä kaikkea jänskää oppii lähellä asuvan mummun luontokoulussa.

Oman näköinen vapaa-ajanasunto on ollut jo useamman vuoden Lepistöjen kolmihenkisen perheen koti. Maaseudun rauhassa on hyvä ja turvallista elää, suosittelee pelastusylitarkastajana toimiva Jari Lepistö.

Kuka?

Jari Lepistö

  • Sisäministeriön pelastusylitarkastaja

  • Muutti perheen kanssa Järvenpäästä Karviaan 2019

  • Keskustan kansanedustajaehdokas

  • Keskustan Satakunnan piirin puheenjohtaja

  • Kunnanvaltuutettu ja elinvoimalautakunnan pj. Karvian kunnassa, Satakunnan hyvinvointivaltuuston 1. varajäsen

  • Perheeseen kuuluu vaimo ja tytär

  • Harrastaa rakentamista ja mehiläistenhoitoa sekä tavoitteellista liikuntaa yksin ja perheen kanssa

  • Motto: Turvaten, taitaen ja tunteen palolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos