”Hienoa, että saimme Pohjois-Satakunnasta kansanedustajan, joka vieläpä vie eteenpäin niitä meille tärkeitä asioita, yrittäjyyttä, huoltovarmuuden ylläpitämistä ja rata-asiaa”, Kankaanpään kaupunginjohtaja Mika Hatanpää onniteli.
Hatanpää ja hallinto- ja henkilöstöjohtaja Anna Vanhahonko pistäytyivät maanantai-iltapäivällä onnittelukäynnillä kansanedustajan paikkansa uusineen Jari Koskelan (ps.) kotona.
Tai ehkä pistäytymisestä puhuminen on hieman vähättelevästi sanottu, sillä valtakirjansa uusineella kansanedustajalla riitti runsaasti puhuttavaa kaupungin virkamiesjohdon kanssa. Yhteisten keskustelunaiheiden löytyminen ole ihme, sillä Koskela on myös kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.
Nappiin onnistuneen kampanjansa aikana Koskela teki runsaasti jalkatyötä.
Omien laskujensa mukaan vaalitilaisuuksia kertyi 74 ja kohtaamisia äänestäjien kanssa tietysti monikymmen- tai satakertaisesti. Niiden tuloksena irtosi jatkokausi eduskunnassa.
Koskela kasvatti äänimääräänsä lähes tuhannella. Nyt kannatusta kertyi 5 210 äänen verran, vuonna 2019 potti oli 4 322 äänen suuruinen.
”En tiedä, montako tällä tuli mutta kovasti ihmiset kyniä kyselivät. Meillä oli kahdenlaisia kyniä: sinisissä oli Pohjois-Satakuntaa koskettavia teemoja, keltaisessa oli enemmän koko Satakuntaan liittyviä”, Koskela kertoi.
Kynät olivat edustajakollega Mika Niikon idea. Idean isä putosi eduskunnasta, mutta Koskelan lisäksi ”kynätiimin jäsenistä” Varsinais-Suomessa ehdolla ollut Ritva ”Kike” Elomaa tuli valituksi jatkokaudelle.
Koskela ei väitä kynien ratkaisseen vaalimenestystä, mutta toteaa niiden olleen hyvä lisä kampanjaan.
”SK saattoi kirjoittaa, että vaalimakkaroilla mentiin, mutta ei pelkästään sillä. Mutta hyviä olivat myös makkaramme – ja ihan kankaanpääläisiä. Huhtahyvät hoiti sen puolen viimeisen päälle”, Koskela virnistää ja nostaa keittiönsä pöydän ääressä kahvikupin huulilleen.
Kuuluisa ja suosittu vaalikynä. Jari Koskelan keltaisen kynän vaaliteemat oli suunnattu kotikulmille Pohjois-Satakuntaan. Sinisen kynän sanoma oli yleissatakuntalaisempi.
Kuten vaalituloksesta näkyy, kankaanpääläinen kokosi kannatuksensa koko vaalipiiristä.
Vahvinta aluetta oli silti Kankaanpää, jonka äänistä Koskela rohmusi 30,7 prosenttia eli 2 249. Se on aikamoinen osuus. Itse asiassa valtava.
Vertailun vuoksi voi todeta, että koko maan äänikuningattareksi noussut perussuomalaisten puoluejohtaja Riikka Purran megalomaanisesta 42 589 äänen potistaan 2 761 kappaletta eli 12,2 prosenttia kotipaikkakunnaltaan Kirkkonummelta. Koko Satakunnan ääniharava Laura Huhtasaari sai Merikarvialla 28 prosenttia pikkukunnan äänistä.
Koskela oli siis erityisen kova kotikonnuillaan.
Lisäksi Koskela oli alueen ääniharava Karviassa, jonka äänistä 28,8 prosenttia tuli vihteljärveläiselle.
Siikaisissa, Pomarkussa ja Jämijärvellä Mikko Uusitalo (kesk.) otti ykkössijan, mutta keskustan perinteisillä sydänmailla Jämijärvellä eroa jäi vain seitsemän ääntä.
Toki ehdokkaan isoilla kuvilla ja numerolla teipattu asuntoauto kiersi ympäri Satakuntaa.
”Henkiset, fyysiset ja taloudelliset resurssit olivat kyllä kaikki pelissä. Meitä oli vaalitiimistä aina paikalla vähintään viisi, yleensä kuusi henkeä. Myös vaihtoporukkaa oli, kampanjoimme kymmenen hengen ydinryhmällä”, Koskela kertoo.
Ääniä tuli kaikista vaalipiirin kunnista. Porista potti oli yli tuhat ääntä, maakunnan toiselta laidalta eli Raumaltakin yli 200.
Omaa kampanjaansa Koskela kuvailee kotikutoiseksi.
”Itse tehtyjä nämä ovat, tv-mainokset on mietitty itse ja radiomainokset luin omalla äänelläni.
Koskela kertoo saaneensa välillä moitteita äänestäjiltä, että kaikki ei ole ollut viimeisen päälle kiillotettua.
”Joku moitti minua joskus siitä, että mainokset ovat tällaisia. Vastasin, että ”sä olet ihan oikeassa, ei näitä ole mainostoimistoissa tehty.” Tietenkin tukiryhmä on ollut mukana, mutta moni idea on tullut mieleen lenkillä”, tunnettu juoksun ja hiihdon harrastaja sanoo.
”Mutta niihin kyniin idea tuli siis muualta”, hän muistuttaa.
Jari Koskela esittelee vaalikynäänsä kaupunginjohtaja Mika Hatanpäälle ja hallinto- ja henkilöstöjohtaja Anna Vanhahongolle. Vihteljärven kodin jääkaapin seinässä on edustava valikoima Jari ja Päivi Koskelan perheen jälkipolvea. Avioparilla on kaksi lasta ja neljä lastenlasta.
On päivänselvää, että perussuomalaiset on merkittävässä roolissa, kun vaalivoittaja kokoomuksen Petteri Orpo lähtee selvittelemään kumppaneita hallitukseen.
Neljä vuotta sitten SDP sai Satakunnassa kolme paikkaa ja perussuomalaiset kaksi. Nyt se kelkka kääntyi. Oliko tämä ryöstö?
”Ei tässä mistään ryöstöstä kannata puhua.”
”Viimeksi möhlimme ihan itse ja jäimme 1 300 ääntä piikkipaikasta eli pääministerin paikasta. Se ratkaistiin Satakunnassa. Kyllä nytkin sai jännittää”, Koskela sanoo.
Koskelan seuraava matka Helsinkiin on luvassa viimeistään viikon päästä tiistaina, kun valittujen kansanedustajien valtakirjat tarkistetaan.
Työhuonetta ei tarvitse etsiä, mutta se pitää ehkä varustaa uudelleen, vaikka Koskela yrittää vitsailla, ettei huonetta edes tarvinnut siivota ennen vaaleja.
”Ei, kun minähän olen erittäin siisti kaveri”, Koskela aloittaa vastauksensa ja saa lähipiirin katsomaan toisiaan – ja paikkansa uusineen parlamentaarikon vakavoitumaan.
”Vaimo kävi siellä työhuoneessa kerran...”
”Enkä mahtunut sinne”, Päivi Koskela puuttuu keskusteluun ja hymyilee perään.
Koskela on nyt 66-vuotias, eikä vielä ole tiedossa, aikooko hän olla ehdolla vuonna 2027.
Sen sijaan siitä ei ole epäselvyyttä, mitkä ovat Satakunnan kannalta isoja kysymyksiä neljän seuraavan vuoden aikana. Tällä viikolla vahvistettava Nato-jäsenyys on Koskelan mukaan kahden varuskunnan maakunnalle iso asia.
”Tällä hetkellä näen Satakunnan tulevaisuuden positiivisena”, Koskela painottaa ja aloittaa ja pitkän luennon.
Koska tässä on kyse valintajutusta, eikä varsinaisesta linjapuheenvuorosta, teemat on helppo katsoa niistä suosituista kuulakärkikynistä.
”Näen tässä monta mahdollisuutta. Uskon, että satakuntalaisten kansanedustajien yhteistyö tulee entisestään tiivistymään. Asiat vievät meitä siihen suuntaan.”
Jari Koskela sai Kankaanpään äänistä yli 30 prosenttia. Perussuomalaiset sai kansanedustajan kotikaupungissa 39,5 prosentin kannatuksen. Koko Satakunnan vaalipiirissä paikkamäärä kasvoi kahdesta kolmeen, ja kannatus oli 26,6 prosenttia.