Yksityisteiden avustusjärjestelmä muuttuu Kankaanpäässä toukokuussa

Kankaanpään alueella on kaupungin hoitoon jääviä yksityisteitä yhteensä 5,725 kilometriä ja Honkajoella kunnan hoidossa olleita teitä yhteensä 3,97 kilometriä.

Kankaanpään kaupungin alueen ja entisen Honkajoen kunnan käytännöt yksityisteiden kunnossapidossa yhtenäistetään.

Käytännöt ovat olleet erilaiset Kankaanpään kaupungin ja entisen Honkajoen kunnan alueella. Kuntaliitoksen jälkeen poikkeavat järjestelyt aiheuttivat pohdintaa uudistuksen tarpeesta.

Tekninen lautakunta päätti kokouksessaan viime vuoden helmikuussa siirtymisestä yhtenäiseen käytäntöön.

Kankaanpään tekninen lautakunta hyväksyi kokouksessaan 31. maaliskuuta 2022 yksityisteiden kunnossapidon avustamisen yleiset periaatteet.

Uudesta avustusjärjestelmästä oli toinen kaikille avoin infotilaisuus Kankaanpääsalissa tiistaina 18. huhtikuuta. Ensimmäinen pidettiin lokakuussa 2022.

Avustusjärjestelmä tulee voimaan 1. toukokuuta, ja avustusta on haettavissa toukokuun ajan. Haku päättyy 31. toukokuuta kello 15.

”Tällaisesta meillä ei ole aiempaa kokemusta. Tarkoituksena on, että tekninen lautakunta päättää avustuksista kokouksessaan 14. kesäkuuta hyväksyttyjen yleisten periaatteiden mukaisesti”, Kankaanpään tekninen johtaja Marja Vaajasaari totesi.

Kankaapääsalissa tiistaina 18. huhtikuuta järjestetty infotilaisuus keräsi noin sata kuulijaa.

Kankaanpään alueella on kaupungin hoitoon jääviä yksityisteitä yhteensä 5,725 kilometriä ja Honkajoella kunnan hoidossa olleita teitä yhteensä 3,97 kilometriä.

Perusteena tien ottamiseen kaupungin hoidettavaksi voi olla liikenteellisesti merkittävän tien tai läpiajotien liikennemäärät, tiealueen sijaitseminen kaupungin maanomistuksessa tai muu erityinen peruste.

Liikenteellinen merkitys on jaettu neljään eri luokkaan: 1) liikenteellisesti merkittävä läpiajotie, 2) läpiajo- tai yksityistiet, joiden varrella on vähintään kahdeksan vakinaisesti asuttua kiinteistöä, 3) yksityistiet, joiden varrella on kolmesta seitsemään vakinaisesti asuttua kiinteistöä ja 4) yksityistiet, joiden varrella on yhdestä kahteen vakinaisesti asuttua kiinteistöä.

Teknisen lautakunnan vuoden 2023 käyttötalousmäärärahoissa yksityisteiden hoitoon ja tiekuntien avustamiseen on varattu yhteensä 211 500 euroa.

Kokonaissummasta 118 000 euroa on varattu yksityisteiden kunnossapidon avustamiseen, ja siitä voidaan avustaa myös teiden yksiköinnistä aiheutuvissa kustannuksissa kaikkiaan 5 000 eurolla.

Maanmittausinsinööri Juha Kantola Maanmittauslaitokselta neuvoi Maanmittauslaitoksen ja Väyläviraston eri lomakkeiden käyttämisestä sekä tiekuntien perustamisista tai niihin liittyvistä muutoksista monien esimerkkien avulla.

Kantolan esityksessä painotettiin tiekuntien ja yksityisteiden tietojen viemistä sekä Maanmittauslaitoksen rekisteriin että Väyläviraston ylläpitämään Digiroad-järjestelmään.

Osion merkitystä korosti se, että yksityistielain mukaisissa avustuskriteereissä on ehtona perustettu tiekunta ja että tiedot on toimitettu sekä Maanmittauslaitoksen yksityistierekisteriin että Digiroad-järjestelmään. Tiekunta ei saa estää satunnaista liikennettä tiellään liikennemerkein tai muulla tavalla.

Tämän lisäksi Kankaanpään kaupunki edellyttää, että tiekunnan kokoukset on pidetty vuosittain.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos