Kankaanpään seurakunta haki satojen tuhansien eurojen korjausavustusta, mutta sai vain osan suunnittelukustannuksista

Kankaanpään seurakunta haki avustusta Honkajoen kirkon korjaustöihin.

Honkajoen kirkon rakennushankkeeseen ei myönnetty korjausavustusta.

Kirkkohallituksen täysistunto myönsi valtion rahoituksesta varoja kirkollisen kulttuuriperinnön hoitoon seurakunnille yhteensä noin 7,38 miljoonaa euroa.

Kirkon keskusrahastosta myönnettiin korjausavustusta yhteensä miljoona euroa. Hakemuksia oli 133 kaikkiaan 79 eri seurakunnasta.

Kankaanpään seurakunnan kustannusarvio Honkajoen kirkon korjaustöihin oli 300 000 euroa.

Suunniteltuihin korjaustoimiin sisältyivät ulkomaalaus, kyllästetyn paanukaton tervaus, invaluiskan päällysteen uusiminen, sadevesikourujen korjaus, kellonsoittoautomatiikan asennus, kellojen kiinnityksen korjaus, kirkon huoltorakennuksen viemäröinnin uusiminen, öljykattilan ja -säiliön poisto ja kiviaidan korjaus, maanpinnan muokkaus kirkon viereltä.

Toteutuneet suunnittelun kustannukset olivat 8 736 euroa.

Kankaanpään, Karvian ja Siikaisten yhdistyivät vuonna 2023, ja laskennassa käytetty Kankaanpään vuoden 2021 lähtötietoja.

Siikaisten seurakuntapiiri on saanut avustusta seurakuntatalon öljylämmityksen vaihtamiseksi maalämpöön. Vielä itsenäisyytensä loppuaikoina Siikaisten kirkkoneuvosto päätti loppuvuodesta 2022 hakea tätä avustusta.

Talous- ja hallintosihteeri Susanna Järvenpää kertoi, että kustannusarvio tässä maalämpöhankkeessa on 75 000 euroa. Kirkkohallitus päätti myöntää kirkon keskusrahaston hiilineutraalisuusavustusta tarkoitukseen 22 500 euroa, eli avustusprosentti on 30 prosenttia.

Kirkkohallitus ei päätöksessään suositellut paanukattotervaa huonon saatavuuden vuoksi kyllästetyn paanukaton tervausta tässä vaiheessa. Kirkkohallituksen paanukaton hoito-ohje valmistuu vuoden 2023 aikana, jonka jälkeen seurakunta voi hakea avustusta uudelleen ohjeen mukaisiin paanukaton hoitotoimenpiteisiin.

Kankaanpään seurakunta ei ole oikeutettu avustukseen korjaustöiden kustannusarvioon perustuvan laskennan perustella.

Avustusta myönnettiin vain kirkollisen kulttuuriperinnön hoitoon suunnitteluun 4 400 euroa, mikä on noin puolet toteutuneista suunnittelun kustannuksista.

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on noin 3,6 miljoonaa jäsentä.

Uutiseen lisätty Siikaisten seurakuntapiirin maalämpöavustuspäätös 24.4. 2023 klo 10.37

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos