Geopark-hanke etenee: Hämeenkankaalle ohjataan väkeä uusilla kylteillä

Uudet opastekyltit nousivat pystyyn Geopark-hankkeen kustantamana. Ne opastavat aivan perille saakka.

Arkisto
Geopark-hanke etenee: Hämeenkankaalle ohjataan väkeä uusilla kylteillä

Monet autoilijat ovat huomanneet kevään aikana maanteiden varsille nousseen lukuisia Hämeenkankaalle opastavia opastetauluja.

Jussi Valli

KANKAANPÄÄ Hämeenkankaan harjoitus- ja monikäyttöalue on tuttu useimmille Kankaanpään ja lähikuntien ulkoilijoille.

Alueen harju- ja kangasmaisemia verrataan useasti pohjoisen luontoon eikä syyttä. Laajan, 55 neliökilometrin alue tarjoaa loistavat liikunta- ja eräretkeilymahdollisuudet luonnossa ympäri vuoden.

Monet autoilijat ovat huomanneet kevään aikana maanteiden varsille nousseen lukuisia Hämeenkankaalle opastavia opastetauluja. Tauluja on noussut Kankaanpään, Jämijärven sekä Ikaalisten alueelle peräti 27 kappaletta.

Uusien opastetaulujen tarkoitus on luonnollisesti opastaa Hämeenkankaan vierailijat perille haluamaansa paikkaan, mutta ne kuuluvat myös osaksi Lauhanvuoren Geopark-hankkeen yhteydessä tehtäviä perusparannuksia.

Hankkeen tarkoitus on luoda edellytykset Geopark-jäsenyyden hakemiseen, joka on tarkoitus tapahtua syksyllä 2018.

–Kyltit liittyvät myös Geopark-hankkeeseen, lähdimme parantamaan Hämeenkankaan alueen saavutettavuutta ja yleistä näkyvyyttä. Aiemmin Hämeenkankaan alueelle ei ole ollut minkäänlaisia opasteita. Olemme saaneet alueen käyttäjiltä palautetta, että he ovat kokeneet alueen olleen heikosti löydettävissä ja jotkut ovat jopa eksyneet paikkaa etsiessään, toteaa Geopark Lauhanvuori- hankkeen projektipäällikkö Terttu Hermansson.

Geopark Lauhanvuori- hankkeeseen kuuluu Lauhanvuoren kansallispuiston ja Hämeenkankaan alueen lisäksi Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto sekä Haapakeitaan soidensuojelualue.

Geopark-verkosto toimii Unescon suojelun piirissä ja siihen hyväksytään alueita, joilla on ainutlaatuista geologista perintöä. Lauhanvuoren alueen kärkiteemoihin kuuluu sen suoluonto ja jääkauden jättämät jäljet luontoon.

Tällä hetkellä Suomen ainoa Geopark-arvon saanut alue on Rokua, joka sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa.

Hankkeita on kuitenkin tälläkin hetkellä vireillä ympäri Suomen.

Opastekyltit nousivat pystyyn Geopark-hankkeen kustantamia.

–Hanke taas on osa Euroopan maaseuturahaston Leader-hanketta. Yksi merkittävä uudistus Hämeenkankaan alueen käyttäjille on myös Koivistonvadin uusi keittokatos, jonka avajaisia vietämme Suomen luonnon päivänä eli tulevana lauantaina, summaa Hermansson.

Hämeenkankaan uudet palvelukohteen opastekyltit on pystytetty ELY-keskuksen myöntämien lupien turvin.

Monesti vapaa-ajan matkailutoimintaan määrätyt opastekyltit ovat ruskeapohjaisia, mutta Hämeenkankaan kyltit ovat kuitenkin sinisiä.

Kyltin värillä ei ole mitään käytännön merkitystä, mutta värivalintaan löytyy kuitenkin looginen selitys.

–Kyltin värin määrittää siinä ensimmäiseksi esitetty opastetunnus. Nyt kun kyltissä on niin sanottuna päätunnuksena ulkoilualueen tunnus joka on määritelty siniseksi, koko kyltin pohjaväriksi määräytyy sininen, kertoo ELY-keskuksen lupa-asiantuntija Teija Sampela-Front.

Hullaannutaankeväästä

Hämeenkankaan keväisessä kangasmetsässä suuren supan äärellä Koivistonvadilla järjestetään kaikkia aisteja hivelevä tapahtuma lauantaina 20. toukokuuta kello 10.

Lapsille on ohjattu seikkailumetsä, luomutorilla on tarjolla herkullisia ja taatusti terveellisiä tuotteita ja musiikki soi.

Tapahtumassa voi patikoida geologin kanssa tai lähteä pyöräretkelle Hämeenkankaan kumpuilevaan maastoon.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Voi Geoparkaa!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio