Homojen ja lesbojen vihkiminen jakaa mielipiteitä - tilanne on tällä hetkellä 5-3

Viisi alueen kirkkoherroista suhtautuu kielteisesti homojen ja lesbojenvihkimiseen. Kolme alueen kirkkoherraa olisi valmis vihkimään homoja.

Heikki Tyynysniemi
Homojen ja lesbojen vihkiminen jakaa mielipiteitä - tilanne on tällä hetkellä 5-3

Kirkkoherra Keijo Rainerma ei ole valmis vihkimään homopareja, vaikka Suomen kirkko myöhemmin hyväksyisi homoparien vihkimisen kirkoissa.

Kristiina Dyer

Samaa sukupuolta olevien parien avioliitot salliva laki astui voimaan maaliskuun alussa. Uudesta laista huolimatta Suomen kirkko suhtautuu edelleen kielteisesti homo- ja lesboparien vihkimiseen.

Samaa mieltä on suurin osa Pohjois-Satakunnan kirkkoherroista. Esimerkiksi Kankaanpään seurakunnan kirkkoherra Keijo Rainerma on yksiselitteisesti sitä mieltä, että avioliitto on yhden miehen ja yhden naisen välinen liitto.

–Nythän on tuotu sukupuolineutraalin avioliiton lisäksi esiin sellaisia aloitteita, että avioliitto voisi olla ikä- ja lukumääräneutraali. Tämä tarkoittaisi sitä, että ihminen voisi mennä lapsen kanssa naimisiin tai että ihmisellä voisi olla useampi aviopuoliso. Tällä tielle ei pidä lähteä ollenkaan, Rainerma vaatii.

Kirkkoherra Rainerma on niin vakuuttunut omasta näkemyksestään, että hän ei suostuisi vihkimään homoja, vaikka kirkko siihen luvan antaisi.

–Kyllä iso kirja selkeästi opettaa, että avioliitto on yhden miehen ja yhden naisen liitto, Rainerma painottaa.

Rainerman kanssa samoilla linjoilla ovat Noormarkun kirkkoherra Kari Penttinen, Pomarkun kirkkoherra Hannu Anttoora, Siikaisten kirkkoherra Olavi Ervasti ja Jämijärven kirkkoherra Jorma Pitkänen. Jämijärven kirkkoneuvosto toikin huhtikuussa esiin seurakunnan kannan homoparien vihkimiseen.

Kirkkoneuvosto ilmoitti, että Jämijärvellä ei tulla siunaamaan samaa puolta olevien avioliittoja. Rukoushetkiä homo- ja lesboparien puolesta Jämijärvellä voidaan kuitenkin järjestää.

Pohjois-Satakunnan seurakunnista löytyy kolme kirkkoherraa, jotka vihkisivät homoja ja lesboja, mikäli kirkko sen sallisi. He ovat Honkajoen kirkkoherra Johan Lampinen, Lavian kirkkoherra Anna-Kaisa Hautala ja Karvian kirkkoherra Seppo Myyryläinen. Vastoin kirkon virallisia ohjeita he eivät kuitenkaan ole valmiita toimimaan.

–Tämä virkani ei ole yksityisasiani, vaan tässä tehtävässä on mielestäni noudatettava piispan ohjeita. Jos yksin saisin päättää, olisin ilman muuta valmis vihkimään homopareja, Anna-Kaisa Hautala sanoo.

Samaa mieltä on Johan Lampinen.

–Eihän homous ole synti. Jotkut syntyvät homoiksi. He eivät voi asialle mitään. Jotkut valitsevat homouden. Ei siinäkään ole mitään pahaa. Jumalan lapsia me kaikki olemme. Kyllä maailmassa on paljon suurempiakin ongelmia, Lampinen pohtii.

Hän on avautunut näkemyksistään julkisesti jo aikaisemmin. Satakunnan Kansassa julkaistun haastattelun jälkeen hän kertoo saaneensa monenlaista palautetta seurakuntalaisilta.

–Eräskin seurakuntalainen tuli luokseni silmät vihaa leiskuen ja ilmoitti eroavansa kirkosta näkemysteni takia. Harvemmin nämä kiihkoilijat itsekään niin puhtaita pulmusia ovat esimerkiksi omassa avioliitossaan. Aikamoisia tarinoita sisältää raamattukin. Siellähän puhutaan esimerkiksi useista jalkavaimoista, joita miehillä saattoi. Tällaista touhua en hyväksy.

Toisaalta Lampinen on saanut hyvinkin myönteistä palautetta.

–Eräs seurakuntalainen kertoi pysyvänsä kirkon jäsenenä juuri näkemyksieni takia.

Tällä hetkellä Honkajoen seurakunta kuuluu Lapuan hiippakuntaan. Lapuan seurakunnassa homouteen on suhtauduttu hyvin jyrkästi.

–Lapuan seurakunnassa on kielletty rukoushetketkin samaa sukupuolta olevien parien puolesta, Lampinen päivittelee.

Kirkolliskokous käsitteli viimeksi toukokuun alussa avioliittokäsityksen laajentamista koskevaa edustaja-aloitetta. Aloitteessa ehdotetaan, että kirkolliskokous päättää ryhtyä valmistelemaan tarvittavia muutoksia kirkon avioliittokäsityksen laajentamista myös samaa sukupuolta olevia pareja koskevaksi. Aloitteessa ehdotetaan myös omantunnon vapauden periaatetta niin, että perinteisellä tavalla avioliittoon suhtautuville turvataan mahdollisuus olla ja toimia kirkossa tasavertaisesti.

Aloitteen tekijät pitävät tärkeänä muun muassa, ettei avioliittokysymyksestä tule kirkon ykseyttä jakavaa tekijää. Tavoitteena on löytää ratkaisu, joka takaa omantunnon rauhan eri näkemyksien edustajille. Aloitteen oli allekirjoittanut 22 kirkolliskokousedustajaa.

Kirkolliskokous päätti lähettää aloitteen perustevaliokunnan käsiteltäväksi.

Voit katsoa kirkolliskokouksen puheenvuoroja tästä linkistä: https://www.youtube.com/watch?v=k1fJcht5wDM


Kommentit (8)

  • Nimetön

    Ihmisten ongelmat ovat tänä päivänä varsin monimuotoisia. Mielipide muodustuu pelkästään omien tunteiden perusteella. Tosiasioilla ei juuri ole merkitystä.

  • Nimetön

    Sen lauluja laulat kenen leipää syöt.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio