Jämijärven kohtalokkaan lentoturman perimmäinen syy selvillä

Harri Vallin

Jämijärvi

Kahdeksan kuolonuhria Jämijärvellä vaatineesta lento-onnettomuudesta tulee kuluneeksi kolme vuotta. Turma sattui pääsiäissunnuntaina 20. huhtikuuta vuonna 2014 hieman ennen kello 16:tta.

Laskuvarjohyppääjien käytössä ollut omavalmisteinen Comp Air 8 -potkuriturbiinikone oli noussut ilmaan Jämijärven lentokentältä kyydissään lentäjä ja kymmenen laskuvarjohyppääjää.

Koneen ollessa hyppykorkeudessa, eli noin neljässä kilometrissä, lentäjä kaartoi vasemmalle päästäkseen hyppypaikan päälle. Sitten tapahtui jotain odottamatonta. Kone syöksyi maahan ja syttyi palamaan.

Onnettomuustutkinnassa onnettomuuden perimmäiseksi syyksi paljastui turmakoneen oikean siiven siipituessa ollut väsymismurtuma.

Kun kone oli viimeisillä hetkillään kaartanut vasemmalle, alkoi koneen korkeus samalla laskea, ja nopeus nousi lähelle suurinta sallittua. Ohjaaja veti ohjaussauvasta ja vähensi moottoritehon tyhjäkäynnille.

Ilmailuonnettomuuksien johtava tutkija Ismo Aaltonen kertoi Satakunnan Kansassa noin vuotta onnettomuuden jälkeen, että Comp Air -koneen suurikokoinen potkuri vaikutti onnettomuuden syntyyn.

- Jos iso potkuri vedetään nopeasti tyhjäkäynnille suurella nopeudella, potkurista tulee ikään kuin levy, eli ilmaa ei enää virtaa korkeusperäsimeen, Aaltonen kertoi.

Korkeusperäsin menetti tehonsa, ja koneen nokka putosi nopeasti alas. Äkillisen liikkeen vaikutuksesta jo valmiiksi vioittunut siipituki kääntyi hyppyovea vasten. Se paitsi vei koneen ohjattavuuden, esti myös koneesta poistumisen hyppyoven kautta.

Kone syöksyi kohti maata, ja sieltä ehti poistua vain lentäjä ja kaksi laskuvarjohyppääjää. Törmättyään maahan kone syttyi palamaan. Koneen hylystä ja sen lähistöltä löydettiin kahdeksan vainajaa.

Täyteen varmuuteen kaikista onnettomuuden johtaneista syistä ei päästy, konetyyppi oli hyppytoiminnassa hyvin vähän käytetty, ja se tuhoutui turmassa pahoin.

Artikkelin lähteinä on Satakunnan Kansan arkistojuttuja.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: