Kankaanpään suutariperinne elää: Jenni Haukio sai komeat supikkaat

Sataedu/Juha Levonen
Kankaanpään suutariperinne elää: Jenni Haukio sai komeat supikkaat

Suomi100-kengät on valmistettu vain kahdesta nahkakappaleesta, jotka on kostutettuina neulottu käsin yhteen.

Sataedun Kankaanpään yksikön suutarit juhlistivat Suomi100-vuotta luovuttamalla tasavallan presidentin puolisolle, rouva Jenni Haukiolle valmistamansa kankaanpääläiset perinnejalkineet viime viikolla Porissa.

Sataedun teltalla SuomiAreenan Kansalaistorilla luovutettujen jalkineiden mallina on käytetty ympäri Suomea käytössä olevaa supikas-mallia.

Suomi100-kengät on valmistettu vain kahdesta nahkakappaleesta, jotka on kostutettuina neulottu käsin yhteen. Lankana on käytetty pellavasta valmistettua pikilankaa. Jalkineen pohjanahkana on käytetty pitkään parkittua sonnia, ja pohjassa on virallinen Suomi100-logo.

Jalkineiden lahjoituksella on pitkä perinne. Sataedun suutarikoulutuksen edeltäjän, silloisen Kankaanpään ammatillisen kurssikeskuksen suutarit valmistivat ja luovuttivat perinteiset roikovartiset lapikkaat presidentti Mauno Koivistolle vuonna 1987. Lapikkaat ovat kokonumeroltaan 46, ja niiden lestit ovat tallella oppilaitoksessamme.

Sataedu ja sen edeltäjät ovat kouluttaneet suutareita Kankaanpäässä 1970-luvulta alkaen. Ainoana oppilaitoksena Suomessa Sataedussa on mahdollista opiskella suutarin taitoja perustutkinnosta aina erikoisammattitutkintoon asti. Kouluttajat ja opiskelijat ovat omalta osaltaan vahvasti mukana säilyttämässä perinteisiä kädentaitoja.

Myös uusin tekniikka on osa koulutusta. Sataedussa on muutaman vuoden ajan koulutuettu ortopedisten jalkineiden valmistajia. Tähän koulutukseen on opetuskäyttöön syksyllä tulossa uusi digitaalinen jalkojen ja niiden virheiden mittauslaitteisto.


Kommentit (1)

  • opiskelija kankaanpäästä

    ei ole oppilaiden tekemät

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio