Kolumni: Määrätietoisesti rakennettu ihme

Kolumni: Määrätietoisesti rakennettu ihme
Jarkko Ambrusin

Kun kirjoitan tätä, Suomen itsenäisyysjulistuksen antamisesta on sata vuotta. Kun teksti julkaistaan, Suomi juhlii satavuotista itsenäisyyttä.

Sinä täytät seitsemän viikkoa.

Voi hyvinkin olla, että näet seuraavatkin satavuotisjuhlat.

Kerron sinulle jotain satavuotiaasta maastamme, koska et itse vielä muista näistä kekkereistä mitään.

Muistelemme itsenäisyyspäivänä lähinnä talvi- ja jatkosodan tapahtumia ja niissä urotöitä tehneitä miehiä ja naisia.

Itsenäistymisen ajan muisteleminen on – edelleen – paljon vaikeampaa. Sisällissodan arvet ovat edelleen syvät. Maamme toinen vuosisata alkaa paljon rauhallisemmissa merkeissä. Siitä kannattaa olla kiitollinen.

Sotiemme veteraanien kunnioittaminen ja itsenäisyytemme kohtalonhetkien muisteleminen on arvokasta ja tärkeää. Toivon, että sinun aikanasi juhlinta muuttuisi enemmän saavutuksistamme iloitsemiseksi ja tulevaisuuden uskoa luovaksi.

Menestystarinoita nimittäin riittää.

Sinä sait syntyä yhdessä sellaisessa, suomalaisessa synnytyssalissa. Se on maailman paras paikka tulla tähän maailmaan. Palvelun tarjoaa me suomalaiset veronmaksajat.

Sata vuotta sitten synnyttäminen oli Suomessa yhtä vaarallista kuin nykyisin Afrikassa. Nykyisin äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat Suomessa maailman vähäisintä.

Se on määrätietoisesti rakennettu ihme.

Tässä maassa on voinut päästä presidentiksi niin torpasta kuin työläisperheestä. Koulujärjestelmäämme on pidetty maailman huippuna. Se antaa tasa-arvoiset mahdollisuudet kaikille, ainakin paperilla.

Yhdestä asiasta te nuoremmat tulette todennäköisesti olemaan meille vihaisia ja katkeria: olemme tehneet ympäristölle kovaa tuhoa. Se on koko ihmiskunnan kollektiivinen häpeäpilkku. Suomessa on sen takia lähinnä kaksi vuodenaikaa, kevät ja syksy.

Anteeksi.

Parasta tässä maassa on se, että ihminen saa itse valita, minkälainen hän on, ja miten elämäänsä elää. Kovassa paikassa asioita ratkotaan yhdessä.

Tämä on maa, jossa saat kasvaa juuri sellaiseksi ihmiseksi kuin olet. Sen sivusta seuraaminen on hienointa, mitä tiedän.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio