Lennokit kisaavat maailmanmestaruudesta Jämillä

Taneli Äikäs
Lennokit kisaavat maailmanmestaruudesta Jämillä

Suihkumoottorilennokit ovat melko kookkaita. Niitä ei käsin heitellä.

Kristiina Dyer

Jämillä käydään suihkumoottorilennokkien MM-kilpailut ensi viikolla. Jo tällä viikolla kilpailun osanottajia on saapunut paikalle, ja Jämin kentällä suoritetaan tällä viikolla harjoituslentoja. Varsinainen kilpailu käydään ensi viikolla, ja kilpailujen tulokset selviävät lauantaina 19.8.

Kilpailun avajaispäivänä sunnuntaina 13. elokuuta Jämillä järjestetään suihkumoottorilennokkien lentonäytös teemana "Jet Power". Näytöksessä nähdään myös Suomen ilmavoimien hävittäjiä ja ilmavoimien taitolento-osaston ilmailunäytös. Näytöksen vetonaula on Ruotsista saapuva Saab AJS 37 Viggen -hävittäjä.

Suihkumoottorilennokeiden MM-kilpailut - Jet World Masters järjestetään kahden vuoden välein. Itse kilpailu koostuu kahdesta eri osa-alueesta: staattisesta ja lento-arvostelusta. Staattisessa arvostelussa verrataan mallilennokkia oikeaan dokumenttien avulla, lento-arvostelussa arvioidaan mallilennokin tai oikeammin sen lennättäjän kykyä jäljitellä esikuvansa lentoa. Yhteispisteet ratkaisevat, voittoon ei riitä pelkästään esikuvan mukaiseksi rakennettu kone, pitää myös osata lennättää, ja päinvastoin.

Alunperin vuoden 2017 kilpailut piti järjestää Italiassa, joka kuitenkin ilmoitti ennen vuoden 2015 joulua ettei se pysty järjestämään kilpailuita, jotka julistettiin lajin kattojärjestön, International Jet Model Committee (IJMC) toimesta uudelleen haettavaksi. Kuudestoista tammikuuta 2016 kilpailut myönnettiin Suomelle, Jämin lentopaikalle. Kilpailun järjestää JFI Airshow Oy, jonka osakkailla on vuosien kokemus lentonäytösten ja eri ilmailulajien SM-, PM-, EM- ja MM - kilpailuiden järjestämisestä Jämillä.

Jet World Masters 2017 on suuri ilmailuspektaakkeli, johon saapuu kilpailijoiden lisäksi yleisöä eri puolilta maailmaa, osa heistä itse lentäen suoraan Jämin kentälle. Kaksi toisistaan erillään olevaa kiitotietä mahdollistaa vierailut omilla koneilla. Jämillä vierailee satoja koneita ja noin 15 000 hengen yleisö kahden viikon aikana. Kilpailijoita odotetaan saapuvan 11 eri maasta. Kilpailun suojelijana toimii Suomen ilmavoimien operaatiopäällikkö, eversti Juha-Pekka Keränen.

> Suihkumoottorilennokkien MM-kilpailujen avajaiset ja lentonäytös ovat Jämillä sunnuntaina 13.8. kello 14-17.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio