Löysää krakaa ja ole uskottavampi

Veera Korhonen
Löysää krakaa ja ole uskottavampi
Jarkko Ambrusin

Suomalaiset ovat kesäkansaa – vaikka kuinka muuta yrittäisi väittää. Liekö syy valon lisääntymisessä vai lomissa, mutta raskasmielisyyteen ja itseruoskintaan taipuvainen mielenmaisemamme saa piristysruiskeen kesäkuukausina. Ei haittaa, vaikka heinäkuussa sataisi lunta.

Rento kesäfiilis on helpoin todistaa lukuisissa kesätapahtumissa. Iloinen puheensorina, keskustelu ja hymy ovat vakioita. Toista se on puolen vuoden päästä keskellä pimeintä ja synkintä vuodenaikaa.

Rentous näkyy myös työelämässä. Kun jatkuva sähköpostitulva on rauhoittunut ja päivittäisten rutiinien määrä on siedettävä, on kummasti aikaa ajatella.

Koska olemme kesällä parhaimmillamme, siitä kannattaa ottaa kaikki irti. Tämä on ymmärretty Porissa. Kaupunki, joka ei ole aiemmin ollut järin tunnettu rennosta fiiliksestä ja ilmapiiristä, järjestää nykyisin heinäkuun superviikon, johon tulevat suurin piirtein kaikki Suomen silmäätekevät ja vaikuttajat.

Kuka tahansa pääsee kuuntelemaan, mitä isokenkäisillä on sanottavanaan tai jututtamaan heitä puistoissa ja terasseilla. SuomiAreena ja siitä sujuvasti jatkuva Pori Jazz nostavat Satakunnan Suomen keskipisteeksi joka heinäkuu. Tiedonjanoiselle ja yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneille ihmisille viikko on oikea kultakaivos. Samalla kaikilla tuntuu olevan pääsääntöisesti kivaa ja rentoa.

Porin mallia kannattaisi kopioida aktiivisemmin Pohjois-Satakunnassakin. Lukuisiin kesätapahtumiin sopii myös arpajaisia ja onnenpyörän pyörittämistä vakavampaakin ohjelmaa.

Suomalaisten usko politiikkaan, mediaan ja asiantuntijoihin on joidenkin tutkimusten mukaan jos nyt ei romahtanut niin ainakin horjunut. Siinä meillä kaikilla aktiivisilla toimijoilla on peiliin katsomisen paikka: jos viestimme eivät tavoita tai niiden luotettavuus kyseenalaistetaan, jossain on menty metsikköön.

Uskon, että ongelma on lähinnä viestinnällinen. Kravatin löysääminen, rennompi miljöö ja kansanomaisempi ote ympäri vuoden voisi parantaa asiantuntijoiden sanoman läpimenoa. Rentous ei tarkoita sitä, että viestin painoarvo automaattisesti pienenisi.

Toinen vaihtoehto on tietenkin ottaa populismin keinot käyttöön ja luvata kansalle tasan sitä, mitä se haluaa. Se tie on kuitenkin kivinen. Kysy vaikka populistilta, joka on joutunut lupauksistaan vastuun kantamaan.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio