Huolestuneet mökkiläiset

MIELIPIDE Isojärven lähelle, valtatie 8:n länsipuolelle Lammiin (Lamppiin), on suunnitteilla suuri tuulivoimala-alue.

Jopa 20 jättikokoista voimalaa kohoaisi Isojärven pinnan tasolta yli 200 metrin korkeuteen. Etäisyys lähimmistä voimaloista Isojärven läntisille alueille olisi vain alle 6 kilometriä.

Jäneskeitaan 8 voimalaa on tullut tutuksi isojärveläisille 1,5 vuoden ajalta. Näihin voimaloihin verrattuna,

Lammin/Pahamäen voimala-alueen vaikutukset olisivat aivan eri kokoluokkaa.

Hankkeen YVA-selostuksessa (Ympäristövaikutusten Arviointi) vaikutuksia Isojärven alueelle on käsitelty erittäin niukasti.

Tarkasteltaessa selostuksen näkyvyyskarttaa, on kuitenkin täysin selvää, että voimala-alueen vaikutukset isojärveläisille olisivat merkittävät.

Oheisessa kartassa punaisella kuvataan tuulivoimaloiden näkyvyyttä – sitä tummempaa, mitä paremmin tuulivoimalat näkyvät – lohdutonta! YVA-selostus on näiltä osin puutteellinen.

Voidaan perustellusti todeta, että asiassa on tehty pahoja virheitä ja Isojärven asukkaiden tilanne on jätetty huomioimatta.

On valitettavaa, että Siikaisten ja Pomarkun kunnat eivät hankkeen edetessä ole reagoineet asiaan. Vaikka voimala-alue sijaitsee Porin alueella, olisi prosessissa ollut mahdollisuus vaikuttaa asiaan.

Voimalahankkeen toteutuessa, upean järviympäristön elämä saisi uuden kokovuotisen ja ympärivuorokautisen mausteen seuraavaksi 30 – 50 vuodeksi. Vilkkuvat valot päivin ja öin tuskin on monenkaan mielestä järin miellyttävä elämys.

Kokemusten mukaan myös isojen tuulivoimaloiden ääni kantautuu tälle etäisyydelle. Useimmat varmaan tietävät mistä suunnasta tuulet rannikkoseudulla puhaltavat; suunnittelualueen suunnasta Isojärvelle.

Porin kaupungilla on tämän tuulivoimahankkeen kaavoituksen osalta monopoliasema, ja se voi halutessaan päättää kaavan etenemisen.

Lammin/Pahamäen tuulivoimahanke tulee Porin kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi tulevan kesän tai syksyn aikana.

Valtuusto jo kertaalleen päätti asettaa 2 kilometriä rajan vakituisista ja vapaa-ajan asunnoista isoihin tuulivoimaloihin. Sen noudattaminen käytännössä olisi lopettanut tämän hankkeen. Päätös kuitenkin pyörrettiin. Uusi valtuusto tulee päättämään asiasta – toivottavasti kaavaehdotuksen hyläten.

Isojärveläisten kannalta olisi syytä toivoa ja myös vaikuttaa porilaispäättäjiin, että valtava tuulivoimala-alue jää toteutumatta.

Lisätietoa löytyy Porin kaupungin ja ELY-keskuksen sivuilta.


Kommentit (1)

  • Erittäin hyvä huomio!

    Olen huomannut, etteivät ihmiset tajua tämän tuulipuiston tai paremminkin tuuliteollisuusalueen maisemavaikutuksia, ja se johtuu siitä, ettei näistä vaikutuksista paljoa rummuteta. Tämä hanke toteutuessaan koskee monia ja sitten ei auta kuin itku. Toivon, että kaikki jotka vain kynnelle kykenevät, pyrkivät vaikuttamaan tämän hulluuden estämiseksi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio