Pääkirjoitus: Laiton kaatopaikka on useimmiten ympäristörikos

Niinisalosta, varalaskupaikan välittömästä läheisyydestä paljastui laiton kaatopaikka, jota ei ole edes yritetty pahemmin peitellä.

Karviaan vievältä tieltä on suora näköyhteys melkoiseen huonekalu- ja roinakekoon. Jonkun varasto ja mökkiroinat oli kylmästi kipattu luontoon, metsän keskelle.

Kyseessä on ympäristörikos, josta voidaan rikoslain mukaan määrätä vähintään sakkoa ja enintään vankeutta riippuen rikoksen vakavuudesta.

Tällä kertaa kyse on selvästi röyhkeästä tahallisuudesta ja välinpitämättömyydestä.

Ympäristörikokset voivat pilata ja vahingoittaa ilmaa, pintavesiä, pohjavesiä, maaperää, kasvillisuutta ja ympäristöä. Ympäristörikollisuus pilaa luontoa ja uhkaa viihtyvyyttä, elinoloja, terveyttä sekä haittaa luonnonvarojen käyttöä. Aiheuttamatta vielä mitään suoranaista vahinkoa se voi myös luoda riskin pilaamiseen.

Perustuslain mukaan vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta, ympäristöstä ja kulttuuriperinnöstä kuuluu kaikille.

Laittomat kaatopaikat jäävät usein maanomistajan huoleksi. Roskaajia on yleensä vaikea tavoittaa jälkeenpäin, jos jätteet on jätetty teiden varsille tai muille yleisille paikoille.

Ympäristörikoksia kirjattiin vuoden aikana yhteensä yli 500. Määrä kasvaa koko ajan. Poliisin mukaan kirjattujen ympäristörikosten määrän kasvua selittää osittain viranomaisten entistä tehokkaampi yhteistyö.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio