Poliisi on löytänyt vuoden sisään kolme isompaa kannabisviljelmää alueeltamme

Pohjois-Satakunta ei eroa muusta Suomesta, vaan täälläkin liikkuu huumeita muun maan tavoin. Viimeisen vuoden aikana alueeltamme on löytynyt kolme ammattimaisesti hoidettua kannabiskasvattamoa.

Poliisi
Poliisi on löytänyt vuoden sisään kolme isompaa kannabisviljelmää alueeltamme

Ammattimaiset kannabiskasvattamot vaativat erityisvarusteita ja tilaa. Arkistokuva.

Pekka Söderlund

Pohjois-Satakunnan huumetilannetta voi kuvailla sanalla normaali. Huumeita liikkuu väestöpohjaan nähden saman verran kuin muuallakin Suomessa.

Silloin tällöin poliisin haaviin jää myös kannabiskasvattamoita. Viimeisen vuoden aikana Pohjois-Satakunnasta poliisi on löytänyt kolme törkeänä huumausainerikoksena tutkittavaa kasvattamoa.

–Törkeänä huumausainerikoksena tutkittavat kasvattamot ovat isompia kasvattamoita. Silloin puhutaan kymmenistä kasveista ja toiminnasta haetaan taloudellista höytyä. Viimeisen vuoden aikana Pohjois-Satakunnasta on löytynyt tämmöisiä kasvattamoita Kankaanpäästä, Karviasta ja Honkajoelta, kertoo Lounais-Suomen poliisilaitoksen huumerikostutkinnan tutkinnanjohtaja rikoskomisario Toni Sjöblom.

Sjöblomin mukaan kyseessä ei ole Pohjois-Satakunnassa mikään nouseva trendi. Poliisi löytää sekä pieniä että isoja kasvattamoita silloin tällöin.

Pienemmillä paikkakunnilla kannabiskasvattamon pitäminen on riskittömämpää kuin isoissa kaupungeissa.

–Pienillä paikkakunnilla asutaan väljemmin, joten esimerkiksi kasvattamosta tulevat hajuhaitat eivät välttämättä leiju sivullisten neniin niin helposti. Silloin kiinnijäämisen riski on pienempi.

Ammattimainen kasvattamo vie paljon tilaa. Esimerkiksi kerrostaloasunnoissa sellaisia on harvemmin, vaikka aika ajoin poliisi löytääkin asuinhuoneistoja, jotka ovat täynnä kannabiskasveja.

–Tyypillistä on esimerkiksi vuokrata jokin syrjäinen kiinteistö, missä viljelyä voi suorittaa piilossa uteliaiden katseilta ja tilaa on reilusti. On myös sellaisia tapauksia, että tekijät asuvat jo valmiiksi syrjäisessä paikassa, ja ovat perustaneet kasvattamon ulkorakennukseen.

Tilan lisäksi ammattimaiset kasvattamot vaativat erityislaitteita, kuten erikoislamppuja ja tuulettimia.

Miten tavallinen kansalainen voi havaita mahdollisen kannabiskasvattamon?

–Haju on varmaankin selkein juttu. Sitä on vaikea kuvailla, mutta se on imelä ja aika voimakas haju, mikä poikkeaa selkeästi "normaalista" hajusta.

Hajun lisäksi kannabiskasvattamoon viittaavia tunnusmerkkejä voi havaita muutenkin.

–Kasvattamoiden rekvisiitta saattaa herättää huomiota. Ovatko asunnon ikkunat jatkuvasti peitettynä muoveilla? Onko normaalista poikkeavia ilmanvaihtokanavia tai varsinkin pimeässä erottuvia poikkeavia valoja? Myös jatkuva tuulettimien ääni voi herättää huomiota, kertoo Sjöblom.

Mikäli kansalainen epäilee löytäneensä kannabiskasvattamon, Sjöblom ohjeistaa häntä ottamaan yhteyttä poliisiin.

–Kasvattamoasiat eivät ole niin akuutteja, että niistä kannattaisi ilmoittaa hätäkeskukseen. Kannattaa olla suoraan yhteydessä poliisiin joko poliisin verkkosivuilta löytyvän linkin kautta tai soittamalla poliisin palvelupisteeseen. Ilmoituksen voi tehdä myös lähimmälle poliisiasemalle tai jos havaitsee poliisipartion, sille voi kertoa tietonsa. Partio välittää saamansa tiedon eteenpäin.

Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymän, Posan, mielenterveys- ja päihdepalvelukeskuksessa ollaan hyvin perillä alueemme huumausainetilanteesta. Heidän toimintansa keskittyy aikuisväestöön.

–Eniten alueellamme on kannabiksen käyttäjiä. Tiedän, että alueellamme on jonkin verran myös kovempien huumeiden, kuten opioiden käyttäjiä, kertoo sairaanhoitaja Jenni Lahtinen PoSan mielenterveys- ja päihdepalvelukeskuksesta.

Lahtisen mukaan alueellamme on myös keskushermoston kautta vaikuttavien lääkkeiden, eli pääosin kipulääkkeiden väärinkäyttäjiä. Niissä tapauksissa lääkkeitä käytetään päihdyttävässä tarkoituksessa.

PoSan alueen väestöpohjasta johtuen suurin osa huumausaineiden käyttäjistä tulee Kankaanpäästä.

–Huumausaineita käytetään myös pienemmissä kunnissa. Isommalla paikkakunnalla asuu enemmän väkeä, joten silloin myös käyttäjiä on enemmän.

Jos huumausaineiden käyttäjä haluaa päästä irti, Lahtinen kannustaa ottamaan rohkeasti yhteyttä.

–Ensivaiheessa yhteydenotto PoSan mielenterveys- ja päihdepalvelukeskukseen riittää. Hoitosuhde on aina luottamuksellinen, joten yhteydenoton jälkeen ei joudu esimerkiksi poliisin kanssa tekemiseen. Meidän tehtävämme on auttaa, ei aiheuttaa lisäongelmia, kertoo Lahtinen.

Kannabis on suosituin huumausaine

Pohjois-Satakunnassa käytetään huumeita siinä missä muuallakin maassamme.

Poliisi on viimeisen vuoden aikana löytänyt alueeltamme kolme isompaa kannabiskasvattamoa. Kasvattamot löytyivät Kankaanpäästä, Karviasta ja Honkajoelta.

Taloudellisen hyödyn tavoittelemiseen tähtäävät kannabiskasvattamot vaativat paljon tilaa. Pienempiä, omaan käyttöön tarkoitettuja kasvattamoita voi olla tavallisessa kerrostaloasunnossakin.

Poliisin mukaan Pohjois-Satakunnan huumausainetilanteessa ei ole poikkeavuutta muun maan tilanteeseen.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Mielenterveyslääkkeet, rauhoittavat ja kipulääkkeet. Niistähän on paljon keskusteltu julkisuudessa.
    Mielenterveyspotilaita on laitettu paljon avohoitoon, omaisten vastuulle. Terapiat ja muu kontrolli lääkkeiden käytöstä jäänyt vähäiseksi. Lääkärit uusivat automaattisesti reseptit ja apteekista annetaan kun vain hakee.
    Samoin näitä keskushermoston kautta vaikuttavia kipulääkkeitä määrätään liian heppoisin perustein. Luulisi, että ensin tutkitaan vika ja sitten lääkitään, eikä päin vastoin. Monikin sairas jää keskushermoston kautta vaikuttaviin lääkkeisiin koukkuun, eikä pääse irti, eikä varmaan haluakaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio