Pomarkussa on pyöritetty toimitilarulettia – "Siirrän omankin pöytäni muualle, jos tarve vaatii", lupaa kunnanjohtaja

Kunta on pannut vajaakäytön ja tilanpuutteen kohtaamaan toisensa. Kunnanjohtaja lupaa siirtää vaikka oman pöytänsä toisiin tiloihin, jos tarve vaatii.

Hanna Laasanen
Pomarkussa on pyöritetty toimitilarulettia – "Siirrän omankin pöytäni muualle, jos tarve vaatii", lupaa kunnanjohtaja

Kotihoito teki tilaa eskareille. Jami Varis johtaa eskarien joukkoa uusista lisätiloista varsinaisen päiväkodin ulkoilupihalle. Nyt ei matka ole pitkä. Päiväkodinjohtaja Minna Nenonen valvoo, että siirtyminen sujuu turvallisesti.

Tuuli HeerväPomarkku

Pienten maaseutukuntien vaivoina tahtoo olla tyhjäksi tai ainakin vajaakäytölle jääneitä tiloja. Pomarkussa on erityisesti viimeisen vuoden aikana kannettu muuttolaatikoita oikein urakalla, kun tiloja on otettu mahdollisimman tarkoituksenmukaiseen käyttöön, ja ihan uuttakin toimintaa on luotu.

–Muutokset käynnisti päiväkodin akuutti tilantarve, kertoo kunnanjohtaja Eero Mattsson.

Eskariryhmä toimi erillään kylänraitin varresta vuokratussa entisessä liiketilassa. Uutta tilaa lähdettiin hakemaan kunnan omistuksessa jo olevista kiinteistöistä.

–Toki muutama tuhat säästetään vuokranmaksun päätyttyä, mutta tärkeintä oli saada hyvin toimivat ja riittävän isot tilat lapsille, Mattsson sanoo.

Vaihtoehtoja pohdittiin, muun muassa nykyisiä kirjaston tiloja, mutta toimiin johtanut idea saatiin päiväkodin vanhempainillassa: eikö eskariryhmää voisi sijoittaa terveysasema-vanhainkotikompleksissa oleviin kotihoidon tiloihin? Ne olivat melkoisella vajaakäytöllä.

Kyllä voi, huomattiin, ja kotihoito siirsi toimistonsa kunnanvirastolla tyhjäksi jääneeseen sosiaalipalvelujen siipeen.

Sopivatko vaihdossa saadut tilat päiväkodin käyttöön?

–Tosi hyvin, iloitsee päiväkodinjohtaja Minna Nenonen.

Vaikka käyttöön tuli pieniäkin huoneita, se sopii. Nyt on mahdollista eriyttää 20 lapsen eskariryhmää pienempiin porukoihin.

–Ja täällä on monta vessaa lapsille ja nyt myös sosiaalitila aikuisille, Minna Nenonen kiittää.

Käytössä on myös vanhainkodin ruokasali. Ruoka valmistuu samassa rakennuksessa sijaitsevassa kunnan keskuskeittiössä, eikä sitä tarvitse enää kuljettaa eskareille erikseen.

Varsinainen päiväkotikin on nyt välittömässä läheisyydessä. Informaatio kulkee, ja eskarit pääsevät pihan yli yhteiselle ulkoilualueelle.

Hanna Laasanen
Missä vielä keväällä kotihoidon työntekijät pitivät toimistotilaansa, viettävät nyt eskarien Jami Varis, Lauri Harju, Matias ja Joonas Päiviälä, Iida Korpilammi, Armi Harju ja Niilo Leino leikkihetkeä.

Missä vielä keväällä kotihoidon työntekijät pitivät toimistotilaansa, viettävät nyt eskarien Jami Varis, Lauri Harju, Matias ja Joonas Päiviälä, Iida Korpilammi, Armi Harju ja Niilo Leino leikkihetkeä.

Ruletti pyöri edelleen. Kunnanviraston museohuone tyhjennettiin nyt kotihoidolle osoitetusta siivestä ja sen esineet palautettiin vanhalle kansakoululle kotiseutumuseon jatkoksi.

Niiden alta siirtyi puolestaan kansalaisopiston kudontapiiri kangaspuineen yhteiskoululta järjestyneeseen luokkatilaan.

Huomattiinpa vielä ottaa Honkakosken lakkautetun koulun vieressä seissyt jääkiekkokaukalokin uuteen käyttöön. Kunta lunasti kyläyhdistyksen omistaman puolikkaan itselleen ja kaukalo tuotiin kirkonkylälle yhteiskoulu-lukion pihaan. Se sai pohjakseen maton ja tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia välituntiliikuntaan ja oppitunneille.

Kovin vähällä käytöllä oli myös vanhainkodin pihapiirissä oleva tiilirakennus, aikanaan henkilökunnan asunnoiksi rakennettu. Siihen avattiin elokuussa hyvinvointitalo erilaisille kursseille ja vertaisryhmille.

–Kunta on ottanut uuden hyvinvointilautakunnan ja sivistysjohtajan toimin aktiivisempaa roolia kuntalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Hyödynnettiin tämäkin käyttämätön tila, Eero Mattsson kertoo.

Tilojen monet käyttömuutokset ovat onnistuneet pintaremontein.

–Tilojen käyttöä tarkkaillaan myös jatkossa avoimin mielin. Esimerkiksi tämä hallintopuoli, jota itse edustan, on melko helppo siirtää muualle. Ei sekään siis mahdoton ajatus ole, kunnanjohtaja tuumii.

Näitä mietitään

Riuttansalmen leirikeskukselle haetaan ostajaa tai toimintaa muuten pyörittävää yrittäjää. Tilat kaipaavat osin remonttia.

Alakoulun viereisen tyhjillään olevan asuntolarakennuksen purkua on pohdittu, varsinkin jos sen kohdalle rakennetaan uusi päiväkoti.

Sekä päiväkodista että jätevedenpuhdistamosta on käynnissä esisuunnittelu. Uusiin rakennuksiin kuluisi noin 4 miljoonaa euroa.

Myös olemassa olevien tilojen sopivuus päiväkodiksi selvitetään. Kunnanjohtajan mukaan puheet terveysasemasta voidaan siinä yhteydessä lopettaa. Tila ei riitä ja terveyspalveluista pidetään kiinni. Päiväkotia on harkittu kunnanvirastollekin.

Virastolta on nyt vuokrattu toimistotilaa kahdelle ulkopuoliselle yritykselle. Lisääkin järjestyisi nykytilanteessa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio