Ravintolabisneksessä epäilty törkeä talousrikos kuivui kasaan – lähes kaikki syytteet hylättiin

Juhani Salo
Ravintolabisneksessä epäilty törkeä talousrikos kuivui kasaan – lähes kaikki syytteet hylättiin
Harri AaltoKankaanpää

Satakunnan käräjäoikeus on hylännyt lähes kaikki ravintolatoimintaa Kankaanpäässä harjoittavan yrityksen kahdelle luottamushenkilölle luetut syytteet.

Käräjäoikeus hylkäsi yhtiössä määräysvaltaa käyttäneen kankaanpääläisen miehen (s. 1985) kaikki syytteet, jotka koskivat törkeää kirjanpitorikosta ja kahta törkeää veropetosta.

Myös hänen puolisonsa (s. 1982) syytteet törkeästä kirjanpitorikoksesta sekä törkeästä ja perusmuotoisesta veropetoksesta hylättiin.

Naisen syyksi luettiin kuitenkin väärennys, jossa oli kysymys hallituksen jäsenen allekirjoituksen väärentämisestä tilinpäätökseen.

Käräjäoikeus tuomitsi naisen, yhtiön nykyisen toimitusjohtajan, 40 päiväsakkoon, yhteensä 1 000 euron sakkoihin.

Talousrikosjutun keskeisimmät syytteet liittyivät alkoholimyyntiin ohi kirjanpidon sekä peiteltyyn osingonjakoon, josta syyttäjän mukaan hyötyi erityisesti yhtiön toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana aiemmin toiminut mies.

Syyte pimeästä alkoholinmyynnistä perustui verotarkastukseen. Sen mukaan yhtiön kirjanpidossa oli liian vähän alkoholimyyntiä, jos määriä vertasi panimoiden ostotietoihin.

Käräjäoikeuden mukaan syyttäjä ei kuitenkaan pystynyt luotettavasti osoittamaan ohimyyntiä. Verotarkastuksessa käytettiin laskennallista hävikkikeskiarvoa. Siitä ei päätöksen mukaan voi kuitenkaan vetää luotettavaa johtopäätöstä todellisesta hävikistä.

Käräjäoikeuden mukaan yhtiön kirjanpitoon oli kirjattu toisen yrityksen laskuja. Oikeus piti kuitenkin luotettavana toimitusjohtajan kertomusta, jonka mukaan laskut liittyivät ravintolayhtiön omaan toimintaan. Näin kirjanpito ei antanut väärää kuvaa yhtiön taloudellisesta tilanteesta.

Rikosepäily laajasta peitellystä osingonjaosta perustui sekin verotarkastuskertomukseen. Syytteen mukaan kysymys oli jopa 152 000 euron peitellyistä osingoista, jotka mahdollistivat yli 60 000 veron veronkierron.

Käräjäoikeus ei kuitenkaan saanut verotarkastuskertomuksen perusteella luotettavaa näyttöä siitä, että 33-vuotias mies olisi saanut yhtiöstä peiteltyä osingonjakoa.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • alkoholinmyynti

    Haettinkohan mahdollisesti kaljaa ja lonkeroa Latviasta monta kertaa ?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio