Ravintolayhtiön kulisseissa Kankaanpäässä epäillään laajaa peiteltyä osingonjakoa – syytteet törkeistä talousrikoksista

Arkisto/Pekka Söderlund
Ravintolayhtiön kulisseissa Kankaanpäässä epäillään laajaa peiteltyä osingonjakoa – syytteet törkeistä talousrikoksista

Kankaanpään Viihdekeskuksenakin itseään markkinoinut T:mi Club Venedic teki konkurssin 2015. Arkistokuva syksyltä 2015.

Harri AaltoKankaanpää

Ravintolatoimintaa Kankaanpäässä harjoittavan, paikallisesti tunnetun yrityksen kahta keskeistä luottamushenkilöä epäillään useita talousrikoksista.

Verotarkastuksessa on löytynyt merkittäviä epäselvyyksiä yhtiön kirjanpidosta ja tilinpäätöstiedoista. Niitä huomattavasti suurempi rikosepäily liittyy peiteltyyn osingonjakoon, josta selvityksen mukaan on hyötynyt erityisesti yhtiön ex-toimitusjohtaja.

Juttuun kytkeytyy ravintolayhtiön läheisyhtiöitä, kuten elokuussa 2015 konkurssiin asetettu yökerho- ja viihderavintolayhtiö Club Venedic, joka omisti ravintolalaiva Amoren Porin Etelärannassa.

Talousrikossyyttäjä luki torstaina Satakunnan käräjäoikeudessa syytteet törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä veropetoksesta kankaanpääläisille ravintolayrittäjille (s. 1985 ja s. 1982).

33-vuotiasta miestä, yhtiön entistä toimitusjohtajaa, sittemmin hallituksen puheenjohtajaa ja nykyistä hallituksen jäsentä, syytetään myös toisesta törkeästä veropetoksesta ja 36-vuotiasta naista, hallituksen jäsentä ja sittemmin hallituksen puheenjohtajaa ja nykyistä toimitusjohtajaa, allekirjoituksen väärentämisestä tilinpäätökseen ja perusmuotoisesta veropetoksesta.

Syyttäjä vaatii molemmille 1,5 vuoden ehdollisia vankeusrangaistuksia. Käräjäoikeus antaa päätöksensä myöhemmin kansliatuomiona.

Ravintolayhtiön kirjanpitoon oli talousrikossyyttäjän mukaan viety liian vähän alkoholimyyntiä. Verotarkastuksessa paljastui, että kahdelta tilikaudelta (2014 ja 2015) alkoholimyyntiä oli pimitetty verottajalta yhteensä noin 45 000 euron arvosta.

Syyttäjän mukaan kirjanpitoon oli tilikaudella 2014 merkitty myös läheisyhtiöiden ostolaskuja runsaan 23 000 euron arvosta. Verotarkastuksessa kirjanpidosta löytyi Club Venedicin, Music Club Americanon, Kankaanpään Viihdekeskuksen ja Laivaravintola Amoren laskuja.

Väärät tiedot mahdollistivat varsin laajan veronkierron. Verotarkastuskertomuksen mukaan ravintolayhtiö vältti noin 28 000 euron tulo- ja arvonlisäverot. Väärien tilinpäätöstietojen avulla epäillyt yrittivät lisäksi kiertää vielä noin 2 800 euron verot.

Rikosepäilyihin kuuluu myös erittäin laaja peitelty osingonjako. Verottajan laskelmien ex-toimitusjohtaja nosti kahden vuoden aikana ravintolayhtiöstä peiteltynä osingonjakona yhteensä 152 000 euroa.

Verottaja laskee toimitusjohtajan välttäneen peitellyn osingonjaon takia noin 62 000 euron henkilökohtaiset tuloverot.

Talousrikossyyttäjä erittelee haastehakemuksessaan peitellyn osingonjaon lähteet seuraavasti: pimeästä alkoholimyynnistä 19 500 euroa, Club Venedicen laskuista 25 800 euroa, Turkista kaluston ostamiseen saaduista käteisvaroista runsaat 17 000 euroa, tekaistusta kalustokaupasta Club Venediceltä 67 500 euroa, tilinpäätökseen merkitystä saamisesta yökerhoyhtiöstä 19 300 euroa ja ravintolayhtiöstä nostetuista ja palauttamatta jääneistä rahoista 2 600 euroa.

Myös hallituksen jäsen hyötyi syyttäjän mukaan alkoholimyynnin pimittämisestä. Syyttäjä laskee peitellyn osingonjaon määräksi hänelle noin 20 000 euroa. Verottajan mukaan nainen kiersi lähes 8 000 euron tuloverot.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • Lol

    Voisivat tarkastaa muutkin Yökerhot… 5 päivää viikosta tyhjillään ja silti pysyy puljut pystyssä. Monena viikonloppuna huippuartisteja paikalla (ja silloinhan yökerho tekee yleensä tappiot) niin miten voi olla että pystyssä pysyy muutakuin keplotteluna :p

  • Nimetön

    Ja tämä tulee jollekin yllätyksenä.¿

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio