Satakunnan Vihreiden uusi toiminnanjohtaja: Monet hakevat muutosta petyttyään omaan puolueeseensa

Satakunnan Vihreät ry:n toiminnanjohtajana työskentelee Niinisalossa asuva Miia Kantinkoski.

Jussi Rakkolainen
Satakunnan Vihreiden uusi toiminnanjohtaja: Monet hakevat muutosta petyttyään omaan puolueeseensa

Miia Kantinkoski on asunut Kankaanpäässä kaksi ja puoli vuotta, mutta paikkakunta oli hänelle tuttu jo aiemmin. Hän arvostaa erityisesti seudun hienoa ja monimuotoista luontoa.

Jussi Rakkolainen

Kuinka saada kerrottua ihmisille, että vihreillä on todellisia näkemyksiä siitä, miten maaseutua voisi kehittää? Siinä iso haaste, johon Satakunnan Vihreät ry tuoreen vt. toiminnanjohtajansa, Miia Kantinkosken, kanssa joutuu vastaamaan.

–Paljon ajatellaan, että mitä te siellä Helsingissä tiedätte elämästä maaseudulla. Vihreät ei kuitenkaan ole sellainen enää tänä päivänä; koen tärkeänä, että vihreiden ajatuksia tuodaan myös tänne. Tarkoituksena on olla koko Suomen puolue.

Kantinkoski on työskennellyt Satakunnan piirin toiminnanjohtajana elokuun alusta alkaen. Hän on kotoisin Espoosta, mutta asunut Niinisalossa kaksi ja puoli vuotta. Jo sitä ennen Kankaanpää ehti tulla tutuksi.

–Nykyiseen tehtävään hakeutuminen tuli kaiken kaikkiaan yllättäen. En etsinyt tämäntyyppistä työtä. Tavallaan olen muulta alaltakin, mutta huomasin, että minulla voisi olla tässä annettavaa. Tämä on mielenkiintoinen haaste. Ja koska olen työssä vain määräaikaisena työntekijänä, on helppo katsoa, sovimmeko yhdistyksen kanssa toisillemme.

Koulutukseltaan Miia Kantinkoski on eläintenkouluttaja, joka on pääasiassa opettanut ihmisiä kouluttamaan koiria. Viime vuodet hän on opettanut oppilaitoksessa.

–Näen ammatissa yhtäläisyyksiä nykyiseen työhöni. Olen työskennellyt pitkäaikaissairaiden kanssa, ja törmännyt yhteiskunnan ilmiöihin ja epäkohtiin. Järjestötyö on ennestään tuttua, vaikkei puoluetyö olekaan, 15 vuotta Suomen Kuulo- ja tukikoirat ry:n palkkalistoilla työskennellyt Kantinkoski miettii.

–Olen aina halunnut osallistua yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Koen tekeväni tässä myös hyvää.

Vaikka esimerkiksi Kankaanpää ei ole ollut perinteisesti vahvaa vihreiden kannatusaluetta, on seudulla myös vireää puolueen toimintaa, Kantinkoski kertoo.

–Vaikka kuntavaalit eivät olleet täällä samalla tavalla suksee kuin esimerkiksi Nokialla, jossa koettiin vihreiden esiinmarssi, olen törmännyt siihen, että ihmiset haluavat seurata, mitä vihreät tekee. Monet hakevat muutosta petyttyään omaan puolueeseensa.

–Vihreät nähdään omana vaihtoehtona. Se on selkein tunnelma tällä alueella – voidaan istua samaan kahvipöytään ja seurata, mitä puolue tekee. Vastakkainasettelu ja uhantuntu ovat hävinneet. Vihreät nähdään laajemmin kuin vain "luonnonsuojeluaktivistiporukkana".

Toiminnanjohtaja kertoo olevansa onnellinen siitä, miten puolue on lähtenyt tekemään pitkäjänteistä työtä – ja keskittyy omaan tekemiseensä.

Juuri tuo pitkäjänteinen työ on yksi syy sille, miksi puolue on alkanut saada jalansijaa myös maakunnissa.

–En ajattele, että jalansijan saaminen on ollut sattumaa, vaan sen eteen on tehty paljon töitä, ja tutustuttu, mitä ihmiset kaipaavat.

Satakunnan Vihreät ry:ssä valmistaudutaan jo tulevaan vaalisumaan, toiminnanjohtaja Miia Kantinkoski kertoo.

–Kaikki järjestetään omina pikkuvaaleina, mutta teemme töitä kokonaisuutena. Haluamme tavoittaa kakki sellaiset, jotka miettivät, minkälaisia puoluevaihtoehtoja on tarjolla.

Samalla Kantinkoski toki myös tietää, ettei kaikkia saada kiinnostumaan vihreiden arvoista.

–Vahvoihin mielipiteisiin on perusteet, mutta monet eivät tiedä, mikä olisi oikea puolue itselle. Toivon, että pettymys omaan puolueeseen lisää poliittista aktivismia, eikä passivoitumista. Passivoituminen ei johda mihinkään.

–Toivon myös populismin olevan ohimenevä vaihe – se, ettei haalittaisi valtaa vallan takia, vaan pystyttäisiin lupaamaan todellisia juttuja. Ja mitä ei pystytä lupaamaan, sanottaisiin sekin ääneen.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio