Marjo Keski-Heikkilä

Veroilmoituksen teko jää monella viime tinkaan. Varsinkin pitkiä työmatkoja päivittäin tekeviltä vaaditaan yhä tarkempia selvityksiä oman auton käytöstä, joten esitäytetyt lomakkeet vaativat perusteellisempia selvityksiä. Tänä vuonna veroilmoitusten viimeinen jättöpäivä on henkilöverotuksessa 16. toukokuuta eli tiistaina.

Mikä neuvoksi, jos esitäytetty veroilmoitukseen on tehtävä muutoksia ja aika käy vähiin?

–Kehotan toimittamaan ilmoitukset ajallaan määräpäivään mennessä. Jälkeenpäin tietoja voi vielä täydentää, opastaa verovirkailija Marjo Kinnula henkilövero-osastolta Lieksan toimistosta.

Täydentämisaikaa on 31. lokakuuta saakka, jolloin verovuosi päättyy. Täydennykset on kuitenkin syytä tehdä viipymättä, hyvissä ajoin ennen verovuoden päättymistä. Lomakkeen voi täyttää useimmissa tapauksissa kokonaan verkossa, mutta pätkätöissä ja monessa eri yksikössä työskenteleviä ei lomakkeissa ole täysin huomioitu, vaan tarvitaan yksilöllisiä liitteitä ja dokumentteja.

Verotoimistosta korostetaan, että kiire ei riitä perusteluksi jatkoajan saamiseksi. Osa sai esitäytetyt verotiedot vasta huhtikuun viimeisellä viikolla, osa jo kuukautta aiemmin, mutta eriarvoisuuteen palkansaajat eivät voi vedota.

–Jokainen kuitenkin tietää, että verotiedot on annettava tähän aikaan, Kinnula selittää.

Hän ei osaa sanoa, minkä verran jatkoaikoja anotaan, mutta kertoo sääntöjä tiukennetun.

–Vakava sairastuminen tai omaisten kuolema voivat olla hyväksyttäviä perusteita, Kinnula kertoo esimerkkinä varsinaisesta jatkoaikaluvasta.

Täydentäminen on mahdollista lokakuulle asti. Oikaisua voi uuden lain mukaan hakea verovelvollisen hyväksi 5 vuotta ja vahingoksi 1–5 vuotta. Vuoden 2017 verotuksesta alkaen oikaisuaikaa on enää kolme vuotta. Oikaisuvaatimuksen käsitellään Oulussa.

Jatkoajan hakulomakkeen voi tallentaa itselle verohallinnon sivuilta ja täyttää sen verkossa tai tulostaa ja täyttää käsin. Lomake on kuitenkin lähetettävä Verohallinnolle Lieksaan Itä-Suomen toimipaikkaan, joten jatkoaikalupaa ei enää vuoden 2016 verotusta varten ehdi saada ajoissa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio