Uusia paukkuja päihdetyöhön – rajoja alkoholin, tupakan ja rahapelien käyttöön

Kristiina Dyer
Uusia paukkuja päihdetyöhön – rajoja alkoholin, tupakan ja rahapelien käyttöön

Minna Kurki, Jenni Lahtinen, Eveliina Ketola, Pauli Keskinen, Terhi Lehikoinen ja Tuomo Katajisto uskovat, että hauskaa voi pitää ilman päihteitäkin.

Ehkäisevä päihdetyö tehostuu Kankaanpäässä. Pakka-toimintamallin avulla pyritään rakentamaan alueelle vastuullista alkoholipolitiikkaa ja pitkäjänteistä, ehkäisevää päihdetyötä. Toiminnan tavoitteena on esimerkiksi parantaa alaikäisten ikärajavalvontaa vähittäismyyntipaikoissa ja vähentää alaikäisten alkoholin saatavuutta.

Pakka-toimintaa koordinoi Kankaanpään Seudulla Jenni Lahtinen PoSan mielenterveys- ja päihdepalvelukeskuksesta. Mukana toiminnassa ovat esimerkiksi alueen kuntien nuorisotoimet ja poliisi. Lisäksi Alko on lähtenyt mukaan yhteistyöhön.

– Tarkoitus ei ole heikentää kenenkään elinkeinoa eikä rajoittaa kenenkään elämää. Pikemminkin tavoitteena on, että ihmiset pääsisivät viettämään iltaa valvotuissa, viihtyisissä oloissa, ja heillä olisi mahdollisimman mukavaa, Jenni Lahtinen sanoo.

Poliisi toivoo, että erityisesti anniskelualan yritykset lähtisivät mukaan yhteistyöhön.

– Poliisi ymmärtää, että ravintoloiden illanvietoissa tapahtuu kaikenlaista. Siksi olisi tärkeää, että esimerkiksi ravintoloiden pahoinpitelyjä ei lakaista maton alle, vaan asiassa edetään avoimesti ja laillista tietä, komisario Tuomo Katajisto sanoo.

Pakka-toimintamalli toteuttaa ehkäisevää päihdetyötä monin eri tavoin. Suunnitelmissa on koulutuspäiviä ja toiminnallisia vanhempainiltoja.

Kankaanpäässä ruvetaan tekemään esimerkiksi koeostoja kaupoissa ja ravintoloissa. Joukko vapaaehtoisia nuoria käy kokeilemassa, kysytäänkö heiltä papereita heidän ostaessaan alkoholia. Kokeen tulokset julkaistaan. Nuorilla on monia keinoja saada alkoholia.

– Kyselyiden perusteella on selvinnyt, että yllättävän monet vanhemmat ostavat alaikäisille lapsilleen alkoholia. Vanhemmat ovat perustelleet tätä sillä, että vanhemmat kokevat, että lasten on turvallisempi juoda alkoholia omassa kodissa. Kaikki eivät ehkä tiedä sitä, että olisi parempi, mitä myöhemmin nuori maistaisi ensimmäistä kertaa alkoholia, nuorisotyöntekijä Terhi Lehikoinen sanoo.

Honkajoen vapaa-ajan ohjaaja Minna Kurki muistuttaa, että uusi toimintamalli ei ole mikään raittiusliike.

– Vaikka itse en käytä alkoholia, en halua arvostella niitä, jotka käyttävät. Pikemminkin tavoitteena on eurooppalainen kohtuullisuus alkoholinkäytössä, Kurki sanoo.

Pakka-hankkeen puitteissa järjestetään yhteistyötapaaminen Honkajoella. Tapaaminen on 4. toukokuuta kello 13–15.30 Honkahovissa.

Tilaisuudessa kerrotaan esimerkiksi muuttuvasta alkoholilaista, ravintolaympäristössä tapahtuneesta väkivallasta ja muista järjestyshäiriöistä. Tapaamiseen toivotaan mukaan alueen elinkeino- ja anniskelutoimijoita.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: